L’Audiència Nacional de Girona ha condemnat a l’agència de viatges Kayuma, de Palafrugell, per haver deixar penjats a 46 clients entre el setembre de 2012 i el de 2013, segons informen diversos mitjans. El negoci, a nom d’una parella, s’hauria embutxacat quasi 72.900 euros, que les víctimes els haurien pagat per organitzar les seves vacances.

Els acusats han reconegut el delicte d’estafa atribuït per la fiscalia, que ha causat la reducció de la pena de 6 anys i multa de 2.880 euros a 2 anys i 720 euros. La fiscalia apunta que els responsables de Kayuma haurien traçat un pla amb l’objectiu de quedar-se els diners que els clients pagaven per contractar viatges, amb destinacions com República Dominicana, Madeira, Costa Rica, Nigèria, Argentina o Nova York.

Mentre asseguraven que els diners s’invertien en empreses de serveis com vols, tours o hotels, els condemnats se n’haurien apropiat, sense que els clients poguessin fer efectiva l’assegurança de cancel·lació.  El setembre de 2013, l’agència Kayuma va tancar de cop, ignorant les trucades dels clients.

Alguns clients van poder recuperar els diners perquè van rebre una indemnització de la seva entitat bancària o gràcies a l’asseguradora de l’agència de viatges, que va abonar 60.000 euros als afectats. L’Audiència ha determinat que els estafadors podrien evitar la presó si no delinqueixen en els propers 4 anys i acaben de pagar els 3.070 euros que falten, i que s’han compromès a pagar. Alhora, no podran exercir en una agència de viatges en dos anys.