En una entrevista concedida al programa especial pel Festival Brots, Agnès Batlle ha explicat en primícia el contingut de Reals Rebels, el seu nou llibre, que es publicarà el 20 de gener amb Ara Llibres. L’obra recull històries reals de joves catalans que planten cara a l’abandonament del camp i decideixen, contra tota expectativa, dedicar-se a la pagesia.
Tot parteix d’un cas molt proper: el del seu propi fill. Fill d’una família pagesa, Batlle explica com, malgrat viure a la ciutat i estudiar periodisme, va veure com el seu fill desenvolupava una passió vocacional per la terra, els animals i la feina agrícola. “Abans de dir ‘mama’, va aprendre a dir ‘tató’”, recorda emocionada.
Aquest cas va despertar l’interès de Batlle per altres històries semblants. El llibre recull testimonis de nois i noies de l’Empordà, Lleida o el Delta de l’Ebre, amb una característica comuna: la generació dels pares ha abandonat el camp, però la dels fills vol recuperar-lo abans no desaparegui del tot.
“Aquests adolescents volen evitar que les explotacions dels seus avis es perdin”, explica Batlle. Es tracta d’una vocació nascuda del contacte amb la terra, però també d’una voluntat conscient de preservar el territori i la memòria. “Són pocs, però tenen tanta força i convicció que seria una pena com a societat no ajudar-los”, assegura.
Els obstacles, però, són nombrosos: des del desinterès institucional fins a la pressió educativa per abandonar el món rural. Batlle denuncia que molts professors dissuadeixen els alumnes de seguir aquest camí: “Els diuen que això no té futur, que no guanyaran la vida… però ells hi tornen”.
També critica la mirada de molts nous habitants del món rural, que no entenen la realitat pagesa i fins i tot hi posen traves: “Si no pots suportar el so de les campanes o l’olor de les vaques, potser no has de venir a viure a pagès”, sentencia.
Finalment, reflexiona sobre com la pandèmia va revaloritzar momentàniament el sector primari, però aviat es va tornar a menysprear. “No podem esperar la pròxima crisi per tornar a valorar la pagesia”, adverteix.






