20.7 C
Pals
Diumenge, 1 octubre 2023
- Publicitat -

Agricultura finalitza les obres d’emergència de la presa de Colomers

El mal estat de la infraestructura feia perillar la campanya del reg d'aquest any

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El Departament d’Agricultura ha finalitzat les obres d’emergència a la presa de Colomers  que va fer malbé el temporal Gloria a principis del 2020. Les obres de reparació es van declarar d’emergència a causa de la urgència de la reparació perquè perillava la integritat de la presa per risc de trencament. Les actuacions han consistit en reparar el llavi superior dels punts que s’havia després i també han col·locat una nova escullera en el vessador i el peu de la resclosa. El mal estat de la presa feia perillar la campanya de reg de cara a aquest 2021 per a la comunitat de regants de la zona que compten amb 3.500 hectàrees de cultiu.
El temporal Gloria va afectar diverses infraestructures de la demarcació de Girona, entre elles la presa de Colomers, que dona servei a la comunitat de regants que hi ha a la zona. Concretament abasteix a 3.500 hectàrees de cultius de pomeres, blat de moro i userda. Tots ells situats al marge esquerra del riu Ter dins dels municipis de Colomers, Jafre, Verges, la Tallada d’Empordà, Ullà, Torroella de Montgrí, Bellcaire d’Empordà i Albons, i l’Escala i Viladamat (Alt Empordà).

La resclosa de Colomers té una longitud aproximada de 370 metres i funciona com a sobreeixidor. És a dir, s’acumula l’aigua i quan la resclosa està plena, l’aigua surt per sobre de la paret. Es va construir amb morter hidràulic i està folrada amb roca calcària. Té una alçada d’entre 2,7 i 5,4 metres.

El temporal, però, va malmetre els fonaments de la presa i també la part de dalt de la paret. Per això les obres han consistit en reparar el llavi superior anivellant-lo i reposant les parts que havien caigut. Per altra banda, s’ha col·locat una escullera nova en el vessador i el peu de la resclosa amb cimentació i formigó per restablir la morfologia original. També s’ha eliminat la vegetació que hi havia sobre la resclosa, per evitar que les arrels malmetin la solidesa de la infraestructura. Per últim també s’ha adequat la mota i els vials per accedir fins a la presa. Les obres han suposat un cost de 71.758 euros.

La resclosa de Colomers connecta les dues ribes del riu Ter i la seva principal funció és crear una làmina d’aigua per assolir un nivell suficient per a la derivació de l’aigua del Ter cap al rec del Molí o de Sentmenat o la captació de la Comunitat de Regants Presa de Colomers.

 

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -