En una entrevista concedida al programa De Cap a Cap, amb el suport de BSF Bugaderia, el restaurador Agustí Soto ha explicat la trajectòria i la filosofia del restaurant Guillermu, situat a primera línia de mar a Sant Antoni de Calonge. Especialitzat en cuina marinera i casolana, el restaurant destaca per plats com els calamars a la romana, que, segons Jordi Basté, estarien entre els deu millors de Catalunya.
“Jo no faig gaire res, simplement segueixo la recepta de tota la vida”, afirma Soto. El secret? Un bon producte i una pasta elaborada de manera tradicional. “Fem servir aigua amb gas, com m’ho va ensenyar el meu sogre”, afegeix, sense voler revelar tots els detalls.
Els arrossos i fideuàs són un altre dels punts forts de la carta. “En tenim set varietats, entre paelles i arrossos, i dues fideuàs”, explica. D’entre tots, destaca l’arròs amb llamàntol, però també ofereixen paelles mixtes, de verdures, de peix i fideuà a la cassola.
El nom del restaurant també té una història curiosa. “Guillermo amb ‘u’ final és una adaptació empordanesa”, comenta, explicant que la gent local sempre ho ha pronunciat així. El nom es va adoptar com a joc de paraules, respectant aquesta manera popular de referir-s’hi.
Les postres casolanes també tenen molt de protagonisme. Soto destaca dues especialitats: el pastís de formatge “de la Lídia”, en homenatge a la seva dona, i el flam de nata, tan saborós que “un influencer va dir que era com pujar al cel i baixar”.
Una de les claus de l’èxit del restaurant és que obren tot l’any, tot i que Sant Antoni és una zona eminentment turística. “Tenim una clientela estable, de gent local i també de francesos amb segona residència. Això ens permet mantenir la plantilla i evitar problemes a l’estiu”, explica.
Finalment, Soto ofereix un menú ideal: gambes de Palamós de primer, arròs a la cassola o turbó de segon i, com a postres, “el flam amb nata, que et fa feliç només de provar-lo”. I, per descomptat, “els calamars a la romana, sempre”.