14.5 C
Pals
Dissabte, 27 abril 2024
- Publicitat -

Així apareix el Baix Empordà al primer mapa de Catalunya de la història

És una peça feta l'any 1605 pel cartògraf Jan Baptist Vrients en què es pot veure com han evolucionat els noms dels municipis i el dibuix de la comarca

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Fa uns dies, l’usuari de Twitter “Efemèrides de Catalunya” (@efemarq) compartia el primer mapa de Catalunya de la història. Segons l’usuari explica, “el primer mapa on apareix definida com a país, amb els seus límits”. És una peça feta l’any 1605 pel cartògraf Jan Baptist Vrients i encarregada per la Generalitat. Vrients és l’autor i editor dels tres primers mapes impresos coneguts del Principat de Catalunya.

La part més interessant d’aquest mapa és veure com hi apareixen els diferents municipis, amb quins noms i com han evolucionat el dibuix del Baix Empordà en comparació amb els mapes d’avui. Per una banda, en el mapa del 1605 tots els municipis apareixen molt més “condensats”. De fet, Calonge (amb el nom de “Calonie”) apareix tant a prop de La Bisbal (“Lobisbal”) com Sant Pol o Ullastret (“Ollestret“). També hi ha alguns noms escrits fonèticament, com “Cursa”, i altres que ja han desaparegut, com Vilaroman.

 

Fragment del mapa on es poden veure la Bisbal, Ullastret i Calonge, entre altres

Més en sota també veiem com hi ha “Aro”, enlloc de Platja d’Aro. També apareix “Fanals”, per Fenals d’Aro, poble de la costa del municipi que ha estat pràcticament absorbit pel nucli turístic de Platja d’Aro. En canvi, no hi apareix Santa Cristina d’Aro, per exemple.

Pel que fa a la zona de Palafrugell, d’entrada veiem que hi ha un canvi en el nom mateix del municipi: “Palafagell”. En canvi, quan estranyament més avall se senyala Calella de Palafrugell (més enllà que Palamós), està escrit com “Palafugel”. En aquesta zona de la costa també veiem com ja hi apareixen assenyalats el Cap de Begur, la cala d’Aiguafreda i “Lo port” de Palamós.

Cap a la zona de Torroella, també hi ha alguns punts curiosos. Per començar, als peus del Montgrí (escrit com “M. Gri”), hi trobem els pobles de Tor i “Olles”. Això és clarament un error, ja que Tor és un poble de La Tallada i es troba entre la Tallada i Albons, no als peus del Montgrí. Al costat d’aquests, també hi apareix Torroella. Una mica més a l’esquerra, hi ha “Torraella de fabia”. Això, segurament, es tracta d’un error al situar Torroella de Fluvià, municipi de l’Alt Empordà. I parlant d’errors, Albons i “Vila damat”, estan intercanviats d’ordre.

Finalment, hi ha un altre nom curiós: Bellcaire, que apareix al mapa com “Belcayre”. En aquesta part del mapa, però, la resta de noms són prou exactes: Verges, Albons, Torroella, Gualta.

Podeu consultar el mapa complet i comentar les curiositats que hi trobeu aquí:

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Clàudia Crehuet: “Amb la trobada d’autocaravanes volem promocionar el nostre entorn natural”

Aquest cap de setmana Santa Cristina d'Aro acull una trobada d'autocaravanes. L'objectiu és donar a conèixer el municipi i contribuir a la dinamització comercial i turística.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -