16.7 C
Pals
Divendres, 3 maig 2024
- Publicitat -

Així han anat les primeres hores de les eleccions municipals al Baix Empordà

Fotografia: Col·legi electoral al Teatre Mundial de la Bisbal d’Empordà, aquest matí. 

Avui és diumenge 28 de maig, dia d’eleccions municipals. A Ràdio Capital estarem pendents de tot el que passi tot el dia i us ho explicarem a través de la ràdio i també, minut a minut, a la nostra pàgina web i xarxes socials. 

Durant el dia d’avui, les més de 132.000 persones que viuen al Baix Empordà passaran per les urnes dels col·legis electorals arreu de la comarca. Moltes d’aquestes ja ho han fet durant el matí. Fem un repàs de com han anat les primeres hores de la jornada electoral.

La Bisbal d’Empordà

A la Bisbal, els col·legis s’han obert a l’hora, puntuals a les 9h i amb total normalitat.  Al llarg del matí hi ha hagut afluència de gent sense aglomeracions i just ara es comencen a veure les primeres cues. Fins ara han votat més de 1300 persones als sis col·legis del municipi, gairebé un 19% del cens El col·legi amb més participació fins ara és l’escola empordanet on ja ha votat més d’una quarta part del cens.

Com a novetat, aquest any, un dels col·legis s’ha traslladat. Les persones que fins ara votaven a al Castell Palau, a partir d’avui i ja per a les futures eleccions, han de dirigir-se a l’Ajuntament per exercir el seu dret a vot. El canvi d’ubicació del col·legi s’ha fet amb la voluntat de facilitar l’accés de les persones amb mobilitat reduïda. Els veïns i veïnes celebren aquest canvi d’ubicació.

Enguany, a La Bisbal es presenten sis llistes, les mateixes que fa quatre anys. Són: Compromís per la Bisbal – Junts, La bisbal en Comú Podem, Tots per la Bisbal, la CUP i ERC. Al 2019 va ser ERC qui va guanyar les eleccions, amb un 33% dels vots, i va governar el consistori un tripartit d’esquerres format per ERC, la CUP i en Comú podem. L’actual alcalde, Enric Marqués opta a la reelecció. Pel que fa a les llistes de Junts, la CUP i En Comú Podem, estrenen candidat. El PSC i Tots per la Bisbal tornen a presentar els candidats que ja van optar a l’alcaldia fa quatre anys.

Palafrugell

La jornada electoral a Palafrugell també s’està desenvolupant amb completa normalitat. El bon temps ha omplert el centre del municipi, i molts ciutadans ja s’han acostat al Teatre Municipal de Palafrugell per votar a una de les vuit candidatures que s’han presentat a les eleccions d’enguany. Pedro Andújar, un dels membres d’una de les meses del Teatre Municipal de Palafrugell, explica que és el primer any que forma part d’una mesa electoral, però que el ritme de votació al llarg del matí ha estat bo. 

 

Els candidats d’Esquerra Republicana de Catalunya, Mònica Alcalà, i de Palafrugell en Comú Podem, Josep Ferrés, han estat els més matiners i els que abans s’han acostat als seus respectius col·legis electorals per dipositar el vot. Josep Ferrés afirma que caldrà esperar els resultats avui a la nit i veure si les propostes han convençut als electors.  

La candidata d’Esquerra Republicana per Palafrugell, Mònica Alcalà, explica que des del partit estan satisfets de les iniciatives impulsades durant la campanya electoral.

Torroella de Montgrí

Les 12 meses electorals de Torroella de Montgrí i l’Estartit han obert sense incidències, per les eleccions municipals d’avui diumenge 28. Un total de 7.783 persones estan cridades a les urnes, un nombre més alt que al 2019. 

Hi ha dos col·legis electorals on es pot votar, un a Torroella de Montgrí a Convent dels Agustins al carrer 1 d’Octubre de 2017 i l’altre a l’Estartit a la Sala Polivalent al carrer Guillem de Montgrí. En el cas de Torroella, hi ha 7 seccions en les quals hi ha repartides les diferents zones del municipi i hi ha un total de 7 candidatures municipals per votar. 

A l’Estartit hi ha 4 candidatures. 

Castell Platja d’Aro

A Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró la jornada electoral es desenvolupa amb absoluta normalitat. Els col·legis electorals dels 3 nuclis han obert a les nou i l’afluència de votants és constant. Ens ho ha explicat Esteve Puigsegur, periodista de Ràdio Platja d’Aro.

Avui estan cridats a les urnes pràcticament 7.500 ciutadans i ciutadanes. Són 600 persones més que l’any 2019. Remarcar aquesta data perquè si ho comparem amb l’any 2019, l’increment ens sembla espectacular. S’ha multiplicat per 5 el nombre de nous i noves votants. També hi ha 181 joves que votaran per primera vegada, si ho comparem amb les últimes eleccions, les del Parlament de Catalunya, l’any 2021. Aquestes eleccions municipals també són de rècord pel nombre de candidatures, 10 en total, 2 més que fa quatre anys.

L’any 2019, la força més votada va ser Junts amb Joan Giraut al capdavant. Però, finalment, es va acabar materialitzant un govern tripartit entre PSC, que ha tingut l’alcaldia, Esquerra Republicana de Catalunya i la Vall d’Aro en Comú. Però, a part de l’augment de candidatures que pot fragmentar més el vot, cal tenir en compte que Junts té una nova candidata, Imma Gelabert, que havia estat regidora dins els governs de Giraut.

I Joan Giraut, que ha estat l’alcalde gairebé 30 anys, ara lidera una nova força: Bloc Nacionalista Català. Maurici Jiménez, Montse Rovira i Pedro Torres mantenen el lideratge de PSC, Esquerra i Vall d’Aro, respectivament. Però, quin impacte tindrà sobre d’ells el fet d’haver governat els darrers quatre anys?

I en aquest taulell també hi ha Adrià Tauler de Som-Tots Empordà i Sebastià Mateo del Partit Popular, que repeteixen. I apareixen noves fitxes, Aitor Tendero de Partit Autònoms, Christian Prat d’Ara per Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró que estrena un nou vestit polític, i Sandra Moya de Vox.

Calonge i Sant Antoni

Les meses dels dos col·legis electorals de Calonge i Sant Antoni s’han constituït amb normalitat i durant tot el matí hi ha hagut afluència de gent a les urnes. La participació el 2019 va ser del 61% i alguns candidats esperen que aquest any se superi la xifra.

Cal destacar que es presenten 8 candidatures, una més que les eleccions del 2019, en un municipi de més d’onze mil cinc-cents habitants.

Ha sigut un mandat marcat per les polèmiques. Les eleccions anteriors va guanyar Esquerra Republicana i va aconseguir l’alcaldia formant govern amb Avancem, Republicans i CUP. Un any després, el 2020, una moció de censura els van fer fora quan Junts, PSC, PP i Republicans van pactar i l’alcaldia va tornar a Jordi Soler. Però els moviments no acaben aquí, ja que l’any 2022, el regidor Norbert Botella va ser expulsat del govern i van pactar amb Avencem per aprovar els pressuposts.

Per tant, aquest vespre seguirem de prop els resultats per veure com queden repartits els escons i la possibilitat dels pactes que es puguin generar.

Palamós

A les 9 h del matí també han obert els col·legis electorals a Palamós, amb normalitat. Això sí, tal com ens ha explicat en Carlos Ribas, de Ràdio Palamós, la participació ha baixat lleugerament en comparació amb les eleccions de 2019.

Sant Feliu de Guíxols

A Sant Feliu de Guíxols la jornada electoral, de moment, està essent tranquil·la i es desenvolupa també amb normalitat. En aquest municipi hi han 7 col·legis electorals, que han estat constituïts segons estava previst i han obert a les nou del matí. Encara sense dades de participació, hi ha hagut un degoteig constant de votants.

El cens total de Sant Feliu de Guíxols és de 15.283 persones, prop de 300 persones més que a les últimes eleccions municipals de l’any 2019. A hores d’ara ja ha fet ús del seu dret a vot Sílvia Romero, la candidata d’Esquerra Republicana per Sant Feliu, i Toni Carrión, de Junts per Catalunya. S’espera que la resta de candidats ho facin al llarg del dia.  

Han presentat candidatura un total de 7 partits: Tots per sant Feliu, PP, Guíxols des del Carrer-En comú Podem, PSC candidatura de progrés, Junts per Catalunya compromís municipal, Esquerra Republicana de Catalunya acord municipal i Més Sant Feliu de Guíxols.

Pel que fa als resultats de les eleccions de 2019, Tots per Sant Feliu va estar a tocar de la majoria absoluta. Va ser la força més votada, amb Carles Motas excercint d’alcalde. El partit va treure 10 regidors, a només 1 de la majoria absoluta, i va acabar formant govern amb el PSC, que en va treure 3. ERC, i Junts també en van treure 3 i han restat a l’oposició durant aquesta legislatura juntament amb Mes Sant Feliu de Guíxols i Guíxols des del Carrer, que comptaven amb 1 regidor.  Destacar també que el nombre de candidatures ha disminuït significativament des de les últimes eleccions. Explicàvem fa un moment que actualment hi ha 7 partit disposats a entrar a l’Ajuntament ganxó, però són 3 menys que l’any 2019.  

Per últim, si els veïns de Sant Feliu tenen dubtes sobre a quin col·legi electoral han d’anar a votar, o tenen qualsevol dubte o consulta en general, el consistori ha habilitat un servei via whatsapp per resodre’ls. El número és el 629 388 496. També poden entrar al web ciutadania.guixols.cat.  

I a altres municipis petits…

A Verges hi haurà canvi d’alcalde segur, ja que, l’actual alcalde Ignasi Sabater no es torna a presentar. Es disputaran l’alcaldia Som Poble – CUP, Junts i Sumem per Verges. A Forallac, Josep Sala aspira a revalidar l’alcaldia i a Ullastret es disputaran l’alcaldia 4 candidatures, Junts per Ullastret, Treball i Compromís per Ullastret, el PSC i Fem Ullastret. 

Hi ha pobles on no hi ha misteri, ja que, només es presenta una candidatura i, per tant, ja se sap qui serà l’alcalde. És el cas d’Albons, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, La Pera i Rupià 

I arreu del territori…

A Catalunya les 2.700 col·legis electorals han obert sense cap incidència destacable. Hi ha gairebé 5 milions i mig de ciutadans votats a les urnes arreu de Catalunya. Dels quals més de mig milió 535.257 a Girona. Aquest matí, la consellera de presidència Laura Vilagrà ja ha animat a tots els catalans a excercir el seu dret a vot. 

TALL enviat pel grup de WhatsApp 

De fet, Catalunya té 8.946 meses repartides arreu dels 947 municipis. Dels 947 municipis que escullen un nou ajuntament, un 81% tenen més de 250 habitants i per tant, tenen com a circumscripció electoral el mateix municipi, disposen de llistes tancades. En aquests casos, la barrera electoral és del 5% dels vots vàlids, i el recompte es fa segons la llei d’Hondt.   

En el cas dels 173 municipis de fins a 250 habitants que no funcionen com a consell obert, s’escullen o 3 o 5 regidors i el vot no és a la llista sinó a cada candidat. Pel que fa als sis municipis que sí que constitueixen un consell obert, les candidatures són nominals i el recompte és per majoria simple. 

I força gent ja ha votat per correu 

Segons ha informat el Govern, han sol·licitat el vot per correu 79.155 persones, una xifra que representa un 1,44% del cens. En total, 244 han demanat el vot des de l’estranger. Barcelona és la demarcació amb més vot demanat per correu (59.095), seguida de Tarragona (7.419), Girona (6.551) i Lleida (6.090). 

I serà a les dues quan sabrem el primer avanç de participació. 

Primer a les 14 h, i després a les 18 h, hi haurà actualitzacions dels balanços de participació a Catalunya. De moment, a les eleccions municipals mai s’ha superat el 70% de participació de mitjana. Tot i això, és previsible que la participació baixi ja que fa quatre anys van coincidir les eleccions municipals amb les europees, una situació que no és així enguany.  

I de cara als resultats quins són els municipis que haurem d’estar més pendents? 

Doncs la resposta serà difícil de preveure però a partir de les 8 del vespre tots els ulls també es posaran en diferents consistoris catalans, sense tenir en compte els del Baix Empordà. Barcelona segueix amb el triple empat entre tres candidats, segons les últimes enquestes, però també caldrà tenir un ull a Girona, on enguany hi ha la possibilitat que els de Junts perdin el govern de la ciutat. 

Altres indrets a banda de Tarragona i Lleida són Badalona per exemple on el candidat del Partit Popular Xavier Garcia Albiol podria tornar a governar si treu majoria absoluta com ja va tenir fa anys. Són moltes opcions les que apareixen a Catalunya però caldrà estar pendent de totes les dades i les vtacions arreu del territori. 

Segueix la jornada de les eleccions minut a minut aquí:

Eleccions Municipals 2023, al Baix Empordà · Minut a Minut

Temps de lectura: 8 minuts

Més àudios