18.4 C
Pals
Divendres, 29 març 2024
- Publicitat -

Alliberades 17 tortugues d’estany al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

L’alliberament dona continuïtat al projecte europeu Life Natura EmysTer, que el 2006 va impulsar la millora d’hàbitats i la cria en captivitat d’aquesta espècie protegida

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El personal tècnic del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha alliberat avui 17 tortugues d’estany (Emys orbicularis) dins del seu àmbit, amb l’objectiu de consolidar una població natural viable que garanteixi la seva conservació a llarg termini. Aquest és el primer alliberament de l’espècie que es du a terme al parc aquest any. En aquest sentit, se’n preveia fer un dins les activitats d’educació ambiental del parc natural amb escolars, amb la participació del Museu de la Mediterrània i el Centre de Recuperació de Tortugues (CRT) de l’Albera, però amb les limitacions derivades del coronavirus es va cancel·lar. Les tortugues alliberades provenen del CTR de l’Albera, que disposa d’un nucli de cria d’exemplars provinents originàriament del Baix Ter. Es tracta d’una espècie protegida de tortuga aquàtica molt amenaçada a Catalunya i Europa.

Aquest alliberament dona continuïtat al treball iniciat el 2006 a partir del projecte europeu Life Natura EmysTer. Un dels objectius va ser conservar la població de tortuga d’estany del Baix Ter, que havia quedat molt reduïda, amb pocs exemplars vius. Durant quatre anys s’han impulsat actuacions per a la recuperació d’hàbitats (basses i llacunes) i s’ha activat la cria en captivitat, a partir dels pocs individus procedents de l’àmbit del Baix Ter. Aquests treballs van culminar amb la reintroducció d’exemplars procedents de la cria en captivitat en les zones humides recuperades.

Des del 2005, s’han alliberat 216 exemplars. AI al llarg dels darrers 10 anys el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha col·laborat (amb l’encàrrec al CRT)  amb la cria i alliberament de 101 exemplars d’aquests 216 globals.

La creació del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter el 2010 va suposar un revulsiu en la conservació d’espècies protegides en aquest àmbit, com la tortuga d’estany. El parc natural ha promogut accions de conservació d’aquesta població, sobretot mitjançant el reforçament de la població amb nous exemplars procedents de la cria en captivitat, la retirada de tortugues exòtiques que competeixen amb la tortuga d’estany i el seguiment dels nuclis de cria coneguts. Concretament, s’han retirat centenars d’exemplars de tortugues exòtiques (sobretot Trachemys scripta). Es tracta d’una espècie exòtica invasora que perjudica la població de tortuga d’estany, perquè la desplaça dels millors llocs per prendre sol, és més agressiva i de major mida, i competeix per l’aliment. Fins i tot arriba a desplaçar-la o foragitar-la.

La població de tortuga d’estany al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter té encara poca densitat, al voltant d’un centenar d’individus. S’espera que amb els alliberaments d’exemplars criats en captivitat, la població es reprodueixi en llibertat i creixi fins a establir un nucli viable. El setembre de 2011 es va detectar per primera vegada una cria de tortuga d’estany nascuda en llibertat en el parc natural, a les basses de la Fonollera. Es creu que procedia dels exemplars reintroduïts en el programa Life Natura EmysTer. També s’han detectat naixements a l’estany de Boada, a més de les basses de la Fonollera, on cria habitualment cada any.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

El torneig MICIntegra viurà demà la seva desena edició amb 18 equips i una clara vocació inclusiva

La desena edició del torneig MICIntegra tindrà lloc demà, disputant-se íntegrament entre Vidreres i Palamós. Aquesta serà la primera...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -