9 C
Pals
Dilluns, 9 Desembre 2019

Andreu Peñalver: “El Baix Empordà està experimentant una pèrdua de talent”

Fem una radiografia del model laboral del Baix Empordà, marcat per l'estacionalitat i els sous baixos

El més llegit

Nova edició de l’Aplec de Santa Llúcia de l’Arboç

Els Amics de Santa Llúcia han recordat l’Arcadi Piferrer un dels principals artífexs de la recuperació de l’Aplec recentment traspassat

La Bisbal encén els llums de Nadal amb el grup bisbalenc Yes! The Music

La Bisbal d'Empordà ja ha encés els llums de Nadal. Aquest cap de setmana s'ha donat el tret de sortida a les festes nadalenques amb la Gran Encesa de Llums de Nadal

Malestar per les inundacions al carrer Marquès de Cruïlles

Veïns i veïnes de la zona afirmen portar "13 anys en aquesta situació" i demanen explicacions al consistori que, segons avança el Diari de Girona, les donarà demà

1.351 atletes de 9 nacionalitats diferents participen en la X Trail Ardenya de Santa Cristina

Un total de 1.351 atletes de 9 nacionalitats diferents han participat avui en les quatre distàncies (50Km, 32Km, 15Km i marxa10Km) de la Trail Ardenya de Santa Cristina d’Aro, que organitza l’Associació Esportiva Matxacuca. Aquesta és la segona vegada, de les 10 edicions de la prova atlètica, en què s’ha superat el miler de participants

Se celebra la tercera Gala Solidària a favor de la lluita contra el càncer a Palamós

Palamós ha celebrat aquest diumenge la tercera Gala Solidària a favor de la lluita contra el càncer
Daniel Cortés Morés
Daniel Cortés Moréshttp://danicortes.cat
Coordinador de redacció i responsable de projectes de Ràdio Capital

El Baix Empordà és la setena comarca de Catalunya amb un nivell de renda més baix. El motiu l’hem de trobar en l’estacionalitat de l’economia, que es veu agreujat per les característiques dels llocs de treball que es poden aconseguir. Amb l’advocat i assessor fiscal Andreu Peñalver, hem fet una radiografia del model laboral del Baix Empordà.

Peñalver ha explicat que les dades de les afiliacions a autònoms demostren que el sector serveis és el majoritari a les empreses baix-empordaneses, i que “el turisme genera molta riquesa, però no durant l’any”.

A aquest primer problema, el de l’estacionalitat, s’hi ha de sumar que les feines en comerços, que beuen majoritàriament del turisme, són les menys retribuïdes. De manera que ens trobem amb feines que duren pocs mesos i que es paguen malament, i aquesta és la font dels mals que genera dades com la baixa renda per habitant.

De manera que, a la resta de mesos, les persones que treballen a l’estiu, han de cobrar l’atur. Cosa que no passa amb els empresaris que viuen del turisme.

La conseqüència de tot això és que molts joves no troben oportunitats de feina estable al Baix Empordà i marxen per no tornar.

És complicat evitar l’estacionalitat a l’economia, tot i que des de diversos ajuntament s’hi està treballant.

Escolta l’entrevista sencera

El Baix Empordà és la setena comarca catalana amb la renda per habitant més baixa. A més, el seu nivell de renda és un 20% inferior a la mitjana de Catalunya. Són dades d’un estudi de l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’Idescat, corresponent a l’any 2015. L’increment de renda al Baix Empordà respecte de l’exercici anterior és pràcticament imperceptible. 

Les dades de l’Idescat posen de manifest una Catalunya a diferents velocitats. La mitjana de renda per habitant a Catalunya és de 16.800 euros l’any. Només tres comarques se situen per sobre. Són el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. El Baix Empordà forma part d’un grup de 7 comarques que tenen un nivell  de renda un 20% per sota de la mitjana catalana, entre les quals també hi ha l’Alt Empordà. En comparació amb el 2014, la renda per habitant del Baix Empordà va pujar un 0,4% el 2015 i es va situar en 13.400 euros. 

Últimes notícies

Petit incendi en un restaurant de Palafrugell provoca intoxicació de fums a una empleada

L'incendi ha començat a l'armari sota la pica de la barra del restaurant, ha cremat una canonada i ha provocat l'inundació del local

Supermatí 09 desembre 2019

Escolta aquí l'informatiu d'aquest dilluns

Parlem del monarca de la Bisbal?

Al seu comentari d'avui, l'Adrià Pujol explica com el conegut com a Monarca de la Bisbal deu viure tranquil a la capital, mentre celebra que les proves d'ADN certifiquin el 99,9% de coincidència amb el rei emèrit.

Matí força assolellat i tarda amb Tramuntana i nuvolades

Matí força assolellat amb tempeartura mínima al voltant dels 4ºC i màximes de fins a 17ºC. A la tarda els núvols guanyaran terreny juntament amb l'increment de la Tramuntana.

A les Portes de Troia – 8 desembre 2019

Nova edició del programa d'història de Ràdio Capital.

Més notícies