Anna Grimal: “L’il·lustrador s’ha d’anar formant i innovar”

- Publicitat -

La pintura o el dibuix formen part de la cultura del Baix Empordà. Però una de les altres disciplines que no podem oblidar és la il·lustració. Per entendre una mica més en què consisteix aquesta disciplina artística ens visita a Veus de l’Empordà, amb Mar Coll, Anna Grimal, il·lustradora de Palafrugell.

L’Anna va començar a il·lustrar després de la crisi del 2008. A part de tenir un negoci amb la seva parella, aprofitava les estones lliures per dibuixar. Va arriscar-se i va enviar les seves il·lustracions a diversos mitjans. I va ser La Vanguardia qui va contestar a l’Anna, que llavors va començar a col·laborar amb aquest mitjà de comunicació. Va ser en aquell moment en què es va adonar que podia dedicar-se a la il·lustració.

Els artistes poden decidir cap on enfocar el seu art, segons l’Anna. Sobretot quan tens temps i no es tenen gaires encàrrecs. En definitiva, experimentar amb l’art. L’Anna explica que per ser una il·lustradora o un dibuixant, cal practicar cada dia.

Els estudis i la feina d’Anna Grimal

Quan estudiava a Palafrugell, l’Anna va conèixer la Glòria Pérez que tenia un taller d’art on li ensenyava tècniques i diferents tipus de dibuix. L’Anna explica que Palafrugell és un municipi que ajuda a potenciar la part més artística i se sent agraïda. L’Anna relata que en sortir de l’escola es mitifica molt el fet de ser il·lustrador o enfocar-se cap a una carrera més artística. Tot i això, ella va encarar-se cap aquesta disciplina.

Tot i això, no va ser fins a la pandèmia en què l’Anna va arriscar-se a il·lustrar i escriure els seus propis llibres: va acabar publicant “Cómo molaban los 90”. En aquest llibre il·lustrat explica diverses modes i estereotips de la joventut dels anys 90. L’Anna afirma que el seu llibre és més lleuger que una novel·la il·lustrada.

Els il·lustradors han d’anar innovant i tractant noves tecnologies com el 3D. Tot i això, la feina no és regular. A més, el món de l’autònom és bastant dur i cal pensar que no sempre és estable aquest sector, explica l’Anna.

Per complementar la seva feina, l’Anna ofereix cursos i classes per a tots aquells que estiguin interessats en el dibuix i la il·lustració. Hi ha la possibilitat de fer cursos online que es troben a la seva pàgina web. Amb aquests cursos en línia, l’Anna també respon els dubtes pel correu o a través d’una entrevista. Després de la pandèmia també ha retornat als tallers presencials.

A més, l’Anna explica que la qualitat de vida a Palafrugell i el teletreball és millor que anar a treballar a Barcelona. És veritat que de tant en tant ha d’anar a treballar a la capital. Però pot tornar sense problema al seu poble natal.

La innovació i la il·lustració

Com explicava l’Anna, cal innovar en el món de la il·lustració i a l’artista li agrada provar noves tècniques. En les seves últimes obres podem apreciar tècniques com el pa d’or en les il·lustracions, les tècniques amb esprai, entre moltes altres. Pel que fa a la inspiració, l’Anna explica que s’inspira molt en les dones i en la seva figura.

- Publicitat -