10.1 C
Pals
Dissabte, 4 Abril 2020

Aprovat el cartipàs del Consell Comarcal amb picabaralla inclosa

Els sous dels vicepresidents Dilmè i Marquès reben una forta contestació des de l'oposició per la suposada "professionalització de la política"

El més llegit

16 morts i 183 positius per coronavirus al Baix Empordà

Un augment de deu casos diagnosticats de coronavirus al Baix Empordà i dues morts més, la primera al centre de Palamós Gent Gran

Dues morts més a Palafrugell Gent Gran eleven a 14 les víctimes per coronavirus al Baix Empordà

Els casos es mantenen en 173, la mateixa xifra que aquest dijous, això sí, el nombre de víctimes s'ha elevat després de les dues morts a Palafrugell Gent Gran

Comprova si arriben turistes a l’Empordà per Setmana Santa tot i el confinament pel coronavirus

Observa les càmeres de trànsit del Baix Empordà per veure l'estat del trànsit al minut

Empreses del Baix Empordà: teniu bates, mascaretes o guants?

El Consell Comarcal del Baix Empordà fa una crida per poder-ne donar a les persones que cuiden gent gran
Temps de lectura: 3 minuts

Dijous 18 de juliol va tenir lloc el ple del Consell Comarcal del Baix Empordà en el que es va aprovar la organització pel nou mandat, així com els sous dels vicepresidents Xavier Dilmè i Enric Marquès, que van rebre dures crítiques de l’oposició a causa de la suposada “professionalització de la política” que al seu parer comporten. La força política majoritària d’aquest ens comarcal és ERC, que amb 12 consellers acapara la presidència en la persona del ex alcalde de Begur Joan Loureiro i les vicepresidències segona i tercera per Sílvia Romero i Enric Marquès també d’ERC. Els republicans conjuntament amb Tots per l’Empordà que té la primera vicepresidència en la persona de Xavier Dilmè i UPM formen l’equip de govern.

En el transcurs del ple es van aprovar les retribucions pel nou mandat i es va donar compte del nou cartipàs municipal en el que el vicepresident primer Xavier Dilmè assumirà les àrees de Turisme i Promoció Econòmica i el tercer, Enric Marquès portarà Ensenyament i Normalització Lingüística.

La nova organització del consell s’estructura en tres comissions informatives: Territori, Atenció a les persones i Assistència als municipis, Règim Intern i Activitat Econòmica, i com a novetat s’estableix que la plaça de gerent ja no serà de lliure designació com fins ara, sinó que passarà a plantilla i per tant tindrà que anar a concurs.

El capítol de les retribucions va ser el que va aixecar més polseguera. Es va crear una dedicació parcial més respecte al darrer mandat mentre es suprimien les assignacions als partits. El president Joan Loureiro i el vicepresident primer Xavier Dilmè tindran dedicació exclusiva i un sou de 3.579€ bruts mensuals el primer i de 2.857€ bruts mensuals el segon, mentre que l’alcalde de la Bisbal Enric Marquès tindrà dedicació parcial i cobrarà 1.100€, sous tots ells bruts mensuals en 14 pagues.

Mentre la quantia del sou del president no va ser qüestionada, si ho van ser les dels vicepresidents primer i tercer, que van ser criticades de forma molt àcida per l’oposició, que també va retreure a l’equip de govern la supressió de les assignacions als grups polítics. També hi ha discrepàncies dins la mateixa oposició ja que el conseller Òscar Aparicio, del PSC li retreu a la CUP que, “mentre al consell comarcal critica la professionalització de la política, a l’ajuntament de la Bisbal on governen amb Esquerra Republicana i En Comú Guanyem afavoreixen aquesta pràctica, en aprovar la dedicació parcial de l’alcalde Enric Marquès”.

Pel que fa a les dedicacions exclusives i parcials Aparicio afirma que suposaran un increment de la despesa en més de 50.000 euros anuals, quan el 2018 el superàvit havia sigut de 38.000 euros. També critica la dedicació parcial que se li reconeix a l’alcalde de la Bisbal que comportarà la percepció de més de 16.000 euros anuals per 20h setmanals. Gràcies a ella i el sou que se li va adjudicar a l’ajuntament Enric Marquès cobrarà més de 40.000 euros anuals per 45 hores setmanals quan en l’administració segons Aparicio el màxim són 37 hores i mitja, afirmació aquesta última que ha estat contestada per declaracions d’Enric Marquès que ha manifestat a aquest mitjà que “les hores de dedicació al consell seran realment 15 i no 20 com equivocadament s’havia dit, error que es rectificarà en el proper ple”, i no ha estimat oportú entrar en altres consideracions.

També els portaveus de la CUP i de Junts per Cat, van criticar per innecessària la retribució de Marquès, però la que va rebutjar amb major duresa va ser la del vicepresident primer, Xavier Dilmè, a qui van acusar de fer de la política una professió. Per la seva part, Dilmé ha afirmat a Ràdio Capital que “s’ha limitat a recuperar el 100% d’una dedicació a la que el vicepresident primer de l’anterior mandat – que era l’Òscar Aparicio- havia renunciat, i que finalment se l’havien repartir entre dos consellers del PSC al 50% cadascun, SS inclosa”.

Al seu torn Òscar Aparicio ha volgut precisar a aquest mitjà que “ell va renunciar al sou d’alcalde més de 96.000 euros els anys 2012 a 2014 i uns 240.000 euros del 2011 al 2019 com a vicepresident del Consell Comarcal” i acusa la Cup de la Bisbal de “demagògia per ocultar la seva ineptitud al governar

Els sous dels vicepresidents Dilmè i Marquès reben dures crítiques de l’oposició
per la suposada «professionalització de la política» i ambdós responen a través
de Ràdio Capital mentre PSC i la CUP s’enganxen en una agra polèmica”

 

Últimes notícies

El bonic comunicat als nens i nenes de Begur sobre El Ratolí Pérez i la Fada de les Dents

L'alcaldessa, Maite Selva, ha informat als nens i nenes que ha fet videotrucades amb el Ratolí Pérez i la Fada de les Dents i els ha autoritzat a visitar les cases malgrat el confinament, sempre i quan es rentin les mans i prenguin les mesures de seguretat.

Primera Llista – 4 abril 2020

Descobreix quines cançons han marcat la setmana.

[VÍDEO] L’emocionant arribada a casa després de rebre l’alta pel coronavirus

Aquests dies també hi ha petites alegries. Els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà ha publicat a les xarxes socials un vídeo de...

Oohx!gen de Palafrugell organitza un sorteig per incentivar el comerç del municipi

Per fer front a la reducció o aturada de l’activitat comercial al municipi, l’Associació de comerciants de Palafrugell Oohx!gen amb la col·laboració de l’Institut de...

Billy Talent presenten ‘I Beg To Differ’

Els canadencs Billy Talent han compartit una nova cançó ‘I Beg To Differ (This Will Get Better)‘ que arriba després d’uns mesos de l’estrena de ‘Reckless Paradise’. Les dues cançons podrien formar d’un nou treball, tot i que de moment no s’han donat molts detalls al respecte. L’únic que van explicar és que el sisè…

Altres notícies