14.3 C
Pals
Dimarts, 5 març 2024
- Publicitat -

L’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols descobreix 7 imatges inèdites de la Guerra Civil

Les imatges úniques i inèdites les va fer Vicenç Gandol Jordà

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Durant unes feines de digitalització i catalogació del fons Lluís Esteva i Cruañas, part del personal de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols ha identificat set imatges de la Guerra Civil Espanyola al municipi que eren inèdites fins ara.

Les imatges, l’autor de les quals és Vicenç Gandol Jordà, formen part d’una sèrie de fotografies sobre el conflicte que s’havien donat a conèixer per l’historiador i arxiver Àngel Jiménez en el seu llibre La Guerra Civil a Sant Feliu de Guíxols i en estudis posteriors, tant pel mateix Jiménez com per diversos historiadors que han treballat sobre el tema.

Les fotografies de l’Arxiu Municipal

Les imatges descobertes ara ens presenten vistes de tres edificis requisats: el Garatge Central de la placeta de Sant Joan, la casa de la Campana a la rambla del Portalet i un magatzem, possiblement del port, amb milicians al seu davant. També hi ha una imatge d’una pintada contra un desertor, una vista del carrer Major a l’inici de la retirada republicana, un retrat de la placa del carrer Francesc Macià, ara carrer Major, i una vista general de Sant Feliu des del Molí de Vent on es veu un hidroavió dels sollevats al cel de la ciutat.

La particularitat d’aquestes fotografies són les anotacions que hi fa l’autor al revers, que ens aporten informació vital sobre les imatges. En molts casos, Vicenç Gandol fa constar que la imatge ha estat feta  ‘En plena alarma’ o bé amb ‘La gent als refugis’ el que explica que en una gran part d’aquestes fotografies no hi apareguin persones.

D’altres imatges també presenten important informació al seu revers, com la fotografia de l’hidroavió sobre Sant Feliu la qual va ser realitzada, segons Gandol, a les ‘7 matí – després d’una bomba aèria sobre els banys de sant elm’. 

Les imatges tenen una gran importància per l’Arxiu, ja que aporten coneixement sobre el conflicte al municipi. A més destaquen per la seva originalitat, ja que són imatges úniques. La seva descoberta ha estat gràcies a la recuperaicó i divulgació històrica de la ciutat que porta a terme l’Arxiu Municipal de Sant Feliu.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Palamós començarà a excutar la segona fase de la reforma urbana del barri de la Platja

Aquest projecte conjunt de reforma urbana de diversos carrers del barri de la Platja té un pressupost global d’uns 1.678.000 €, i compta amb una aportació de 250.000 € atorgada pel Pla únic d’obres i serveis de Catalunya PUOSC 2020-2024.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -