Associació El Trampolí: “Volem visibilitzar i normalitzar la vida de les persones amb discapacitat psíquica”

- Publicitat -

Aquesta setmana l’Associació El Trampolí visita les Veus de l’Empordà amb la Mar Coll. Aquesta és una associació pionera a Europa i al Baix Empordà, ja que ajuden a persones amb discapacitat intel·lectual. La Maite Cobos (presidenta de l’entitat), la Cristina Bages i l’Anna Roselló (usuàries de l’associació) han remarcat la importància d’una associació d’aquest tipus al Baix Empordà.

El Trampolí és una entitat viva que atén a persones amb discapacitat psíquica. La voluntat del col·lectiu és visibilitzar i normalitzar la vida que duen a terme les persones que tenen aquest tipus de discapacitat. També pretenen trencar estereotips generalitzats en l’àmbit social. Per això, duen a terme diverses activitats com ràdio, teatre, exposicions, entre d’altres, i aportar-los a la societat. La presidenta de l’associació explica que no va ser complicat crear l’entitat.

Entre altres activitats destaquen les classes de cuina, les sortides en diferents municipis, tallers de biorespiració, etc. A més, els usuaris de l’Associació Trampolí disposen d’un servei de teràpia ocupacional, per trobar feina a tots els participants de l’entitat.

Un dels projectes destacats és Accions al Baix Empordà. Volen promocionar el territori i realitzen una tasca que no fan gaires entitats. I és que qualsevol persona amb discapacitat psíquica, tingui papers o no, pot gaudir dels serveis d’aquesta entitat.

L’economia de l’associació

Hi ha diversos mètodes de finançament. Tenen tres botigues de segona mà, una a Barcelona, una altra a la Bisbal i la tercera a Torroella de Montgrí. Tenen contractades a 25 persones usuàries de l’associació o persones grans que tenen dificultat a accedir a la feina. Aquestes botigues ajuden a finançar l’associació.

La majoria de les activitats les financia l’entitat. Pretenen que tots els membres de l’associació puguin assistir a les diverses trobades i cursos que s’organitzen. Per això, no se’ls demana que paguin.

Les diverses activitats

Un dels esdeveniments més destacats de l’associació és el teatre. És l’únic grup de teatre que està compost íntegrament per persones amb discapacitat psíquica del conjunt de teatre amateur de Girona. Fa anys que intenten crear teatre que no sigui mediocre i normalitzar-ho en l’àmbit social. A més, l’equip del Trampolí també duu a terme activitats de ràdio, on els seus participants gaudeixen entrevistant i realitzant programes.

A la Bisbal d’Empordà tenen diversos espais per dur a terme les activitats. Tot i això, estan iniciant les obres d’un projecte basat en l’ecologia, l’espiritualitat i el factor social per construir un local que centralitzi totes les activitats. De moment cal buscar finançament per tirar endavant el projecte. A part d’aquest hi ha molts altres projectes que volen tirar endavant.

- Publicitat -