8.1 C
Pals
Diumenge, 3 març 2024
- Publicitat -

Cap sa Sal de Begur destina un espai al seu arquitecte, Josep Maria Bosch Aymerich

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La comunitat de propietaris de Cap sa Sal de Begur ha decidit destinar un espai de l’antic hotel, que actualment són apartaments, al seu creador, l’arquitecte Josep Maria Bosch Aymerich (Girona, 1917 – Barcelona, 2015). L’espai comptarà amb fotografies i plànols propietat de membres de la comunitat i també amb la maqueta de l’hotel que els hi ha cedit la Fundació Privada Bosch Aymerich.

La trobada dels arquitectes gironins començarà a les 19 hores amb la benvinguda institucional del president de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera, i de l’alcaldessa, Maite Selva. Seguidament, hi haurà la intervenció de l’arquitecte i president de la comunitat, Xavier García Milà, que repassarà la història del Cap sa Sal i la figura del seu autor. Posteriorment, hi haurà una visita guiada per l’antic complex hoteler, el qual finalitzarà amb un acte a l’espai de la piscina, on es reconeixerà la trajectòria als arquitectes que enguany commemoren 50 anys de col·legiació amb intervencions de la degana del COAC, Assumpció Puig, i del president de la Demarcació de Girona, Marc Riera.

L’hotel Cap sa Sal, situat entre les cales Sa Tuna i Aiguafreda, va ser un dels establiments més emblemàtics de la Costa Brava durant els seus anys de funcionament com a tal, entre 1963 i 1979. Van caldre 8 anys per construir la totalitat de l’edifici i una gran quantitat de mà d’obra. Alguns dels treballadors eren veïns del poble, d’altres de les rodalies, però molts d’ells van venir de fora i es van quedar posteriorment a viure a la localitat.

El 1955 van iniciar-se les obres de construcció de l’hotel que va poder obrir les seves portes al públic el 1963. Durant els seus 16 anys de vida l’establiment va acollir a diversos polítics, intel·lectuals i artistes de renom internacional, com l’actor Rock Hudson o el músic Xavier Cugat. La seva imatge i el seu renom van permetre-li ser escenari de rodatge de pel·lícules de l’època, com “El turisme és un gran invent”, “La dinamita està servida” o “Some girls do”.

La construcció de l’hotel va ser una idea de Bosch Aymerich, que va buscar l’inversor, el doctor Andreu. L’hotel, amb 230 habitacions i suites, a més de 5 restaurants, 3 bars, 1 discoteca i 1 sala de festes, va comptar amb la implicació de Josep Guinovart en els murals de l’entrada, Jordi Galí en els interiors i Nicolau Rubió Tudurí en els jardins. Posteriorment, el Dr Andreu va vendre l’hotel a Miquel Arpa, de Girona, i Massa Feliu, de Barcelona, per 150 milions de pessetes.

Bosch Aymerich, que també era enginyer, urbanista i empresari, és més conegut als Estats Units que a Catalunya. A ell se li atribueix  la decisió de SEAT d’instal·lar-se a la Zona Franca. Va tenir l’encàrrec de construir les bases americanes a Espanya. I també va fer la  xarxa d’autopistes d’Euskadi, el pantalà del port de Barcelona, l’hospital Puerta del Sol de Madrid o l’estació d’esquí de La Masella. L’any 2013, amb 96 anys, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Sant Feliu de Guíxols aprova un paquet de mesures per fer front a l’augment del preu del lloguer al municipi

Està previst estudiar possibles modificacions del planejament urbà, així com detectar habitatges de grans tenidors buits.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -