21.8 C
Pals
Dimarts, 27 maig 2025
- Publicitat -

Carme Vinyoles: “Encara hi ha joves que pateixen matrimonis forçats i ningú ho veu”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Carme Vinyoles: “Encara hi ha joves que pateixen matrimonis forçats i ningú ho veu”
Loading
/

Fa deu anys que l’Associació Valentes i Acompanyades dona suport a joves que s’enfronten a matrimonis forçats. En aquest temps, ha atès prop de 400 noies arreu de Catalunya. Davant aquesta pràctica i la manca de visibilització, l’entitat ha decidit impulsar una campanya per aconseguir el compromís dels ajuntaments d’arreu de Catalunya per mirar d’erradicar-la. Entre aquests ajuntaments, la Bisbal d’Empordà va aprovar aquesta moció el passat mes de febrer

Un dels objectius és que cada municipi es declari lliure de matrimonis forçats i assumeixi responsabilitats clares. Entre les mesures que proposa l’entitat, hi ha la formació de professionals dels serveis socials, educatius, sanitaris i jurídics. Segons la seva directora, Carme Vinyoles, és clau que els ajuntaments esdevinguin espais capaços de detectar i prevenir situacions de risc des de la proximitat.

Municipis com Girona, Banyoles, Olot, Arbúcies o la Bisbal d’Empordà ja han aprovat la moció. L’entitat confia que aquesta adhesió vagi creixent i es converteixi en una xarxa de municipis actius contra aquesta forma de violència masclista.

Moltes de les joves ateses han nascut o han crescut a Catalunya, però es troben pressionades per famílies que segueixen patrons tradicionals que inclouen el casament amb una persona escollida pel mateix entorn familiar. En alguns casos, les noies són traslladades al país d’origen dels pares amb l’objectiu de casar-les i, sovint, sense possibilitat de tornar per falta de documentació.

Davant aquesta realitat, l’entitat disposa de pisos d’acollida amb el suport de la Generalitat, la Diputació i diverses fundacions. També col·labora amb serveis socials i, en situacions més greus, amb consolats per ajudar a repatriar les noies. Tot i això, Valentes i Acompanyades reconeix que els recursos són limitats i demana una major implicació institucional. “Cal recordar que són situacions molt dures i, també, molt diverses”, admet Carme Vinyoles.

El treball de l’entitat també inclou la recuperació emocional de les joves. Això passa per garantir-los accés a l’educació, formació laboral i atenció psicològica, perquè puguin construir una vida lliure i autònoma.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios