11.6 C
Pals
Divendres, 8 desembre 2023
- Publicitat -

El cas de Palau-Sator: quines conseqüències penals pot tenir disparar un gos?

Analitzem com l'article 337 del Codi Penal sobre el maltractament animal podria aplicar-se en aquest cas

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El dia 1 de desembre, un home 58 anys de Palau-Sator va disparar un gos que havia entrat a les seves terres després d’escapar-se d’un habitatge proper i el va matar. Tot seguit, el va amagar en un contenidor, on el van trobar mort els Mossos. El cas ha tingut molt rebombori perquè es va començar a vincular amb el restaurant Mooma a les xarxes socials. Malgrat que l’home que va disparar és el pare del propietari del restaurant i és propietari de les terres, tant el restaurant com els amos del gos han negat tota vinculació.

L’home, en la seva declaració, va assegurar que el gos el volia atacar i que no se n’anava, i que per això el va disparar. Tot i això, l’home no presentava lesions. Ara mateix, s’està investigant el cas, que podria tenir conseqüències penals per l’acusat. Però, quines? 

Article 337 del Codi Penal

El maltractament animal està contemplat en el Codi Penal. Està regulat a l’article 337, que detalla quatre categories de maltractament animal. El cas de Palau-Sator s’emmarca en l’article 337.3, que tipifica el delicte de maltractament animal en la modalitat “molt agreujada”. Especifica que:

  • “Si s’hagués causat la mort de l’animal s’imposarà una pena de sis a divuit mesos de presó i inhabilitació especial de dos a quatre anys per l’exercici de la professió, ofici o comerç que tingui relació amb els animals i la tinença d’animals.”

Així doncs, segons aquest article, l’home entraria a presó? Raquel López Teruel, jurista especialitzada en Dret Animal, explica en un article de eldiario.es que, en aquests casos, “com que la pena és inferior a dos anys, no s’ingressaria a presó”. És més, assegura que “si el responsable del delicte de maltractament animal no té antecedents penals, només entrarà a presó en casos molt puntuals”. Tot i això, l’advocada recorda que maltractar un animal té conseqüències penals i genera antecedents penals.

En defensa pròpia?

L’home va explicar a la Policia que havia intentat fer fora el gos amb trets a l’aire, però que no marxava i que el volia atacar, motiu pel qual el va disparar. Tot i això, és cert que si s’accepta l’al·legació de defensa pròpia de l’home, les seves accions quedarien justificades i no es consideraria delicte, com s’ha vist en alguns casos recents:

  • 2018. Agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona mata d’un tret el gos d’un sense-sostre. El cos va defensar les accions de l’agent assegurant que l’agent havia estat mossegat pel gos i que va actuar “en defensa de la seva integritat física”.
  • 2019. Un jurat de Zamora absol una dona que havia matat un gos d’un cop al cap amb un pal per considerar-se una acció en “legítima defensa”. El gos l’havia atacat mentre passejaven pel carrer.

Així doncs, aquesta és la clau que determinarà si l’home ha comès o no un delicte de maltractament animal. Actualment, els Mossos estan investigant el cas.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

L’ajuntament de Torroella i l’EMD de l’Estartit signen el nou conveni

El nou conveni regularà les competències i el règim econòmic-financer entre els dos ens locals al llarg d’aquest mandat.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -