Coblíssim, primer festival de música d’arrels viva i reinventada de la Catalunya del Nord

- Publicitat -

El divendres 29 de juliol tindrà lloc a la Catalunya del Nord la primera edició del festival Coblíssim, organitzat pel Museu de la Música de Ceret, el Departament dels Pirineus-Orientals i la Vila de Ceret.

Coblíssim ambiciona en convertir-se en el més important festival de música d’arrels viva i reinventada del sud de l’estat francès i del nord dels Països Catalans.

Aquest festival, totalment gratuït, vol posar endavant les cobles (amb repertori diferent que les sardanes), que s’aniran barrejant a diferents estètiques per noves creacions en companyia de bandes, percussions, grup de ska, música electrònica…

Divendres 29 de juliol; a partir de les 17 hores, les portes del parc del Castell d’Aubiry s’obriran paradetes de productes locals i animacions pels més joves, animats per la fanfara dels Goulamas (Ska-punk-tradicional).

La cobla Tres Vents, acompanyada per percussions, cantants i dansaires, interpretarà La fête au Village, una obra simfònica sobre melodies nord-catalanes de Bonaventure Petit (1811-1901).

La cobla Mil·lenària i la banda ceretana dels Fanfaron’s faran un interludi musical dins una creació que barreja estils musicals fins ara inèdits.

La vesprada s’acabarà amb un concert de la cobla Sant Jordi en duo amb el DJ Nord-català Raph Dumas per la presentació del seu últim CD Coblism 2.0.

Museu de la Música de Ceret

El festival està organitzat pel Museu de la Música de Ceret. Aquest espai situat al centre de Ceret (Vallespir, Catalunya del Nord) presenta col·leccions d’instruments tradicionals i populars del món. A través d’oboès, flautes, instruments de corda i de percussió, també es donen a conèixer les persones que els toquen i els fabriquen.

Implantat al cor d’un territori transfronterer i mediterrani en el qual la tradició dels oboès està molt arrelada, el Museu de la Música exposa instruments i objectes originaris d’Àfrica, Pròxim Orient, Àsia, Europa i Amèrica, que il·lustren les seves riqueses i diversitats musicals.

Museu de la Música de Ceret. Autor CIMP

El Museu, que va obrir el 2013, és gestionat pel Centre Internacional de Música Popular (CIMP). Posseeix la segona col·lecció en importància d’instruments musicals de França. Es calcula que aquesta col·lecció inclou més de 3 000 instruments musicals, 16 000 partitures, fotografies que s’han anat aplegant, una biblioteca…

Museu de la Música de Ceret.

Gran part dels objectes presentats al Museu de la Música de Ceret venen de la donació d’Herzka-Nil.

Heinz Stefan Herzka (1935-2021) va néixer a Viena, a Àustria. Fou pedopsiquiatre, pediatre i professor a la Universitat de Zuric, a Suïssa, país on el 1938 la seva família es refugià per fugir del nazisme. La seva esposa, Verena Nil, originària del cantó de Berne, terapeuta del moviment.

Durant un viatge professional a Tessalònica, a Grècia, Stefan va sentir per primera vegada el so de l’oboè i es va apassionar per aquest instrument. Durant més de 40 anys, la parella no va parar de recórrer el món seguint les grans rutes d’intercanvi cultural per anar a l’encontre de músics i de fabricants, mentre aplegava centenars d’instruments musicals. Cada instrument fou situat en el seu context cultural gràcies a l’abundant entorn documental (llibres, discos, fotografies…) i als objectes (estàtues, teixits, joies, objectes artesans, pintures…) portats d’aquests periples. El conjunt constitueix l’interès essencial de la col·lecció Herzka Nil.

Aquesta col·lecció fou donada a la vila de Ceret l’any 2010. Actualment, és gestionada pel Centre Internacional de Música Popular, que l’exposa i la posa en escena al Museu de la Música de Ceret.

Museu de la Música de Ceret.

- Publicitat -