7.6 C
Pals
Dijous, 2 desembre 2021
- Publicitat -

Cobrar per tenir la hipoteca: el que hauria de ser i no serà.

El passat mes de Gener l’Euribor va tancar per primera vegada per sota del -0.5, en concret a -0.505, extrem que també s’ha repetit aquest mes de febrer (-0.501).
Moltes persones que com cada any hagin de fer la revisió de la seva hipoteca amb els índexs de Gener o Febrer, poden comprovar com si el seu diferencial amb l’Euribor és de 0.5, l’actualització dels interessos a pagar és negatiu. És a dir, si la meva hipoteca és d’euribor més 0.5, i s’actualitza el tipus d’interès amb l’Euribor de Gener, el resultat és un interès a favor del consumidor de 0.005. La pregunta de si es pot cobrar interessos enlloc de pagar-los per tenir una hipoteca amb el banc no és nova, ni tampoc exclusiva de casa nostra, sinó que afecta a qualsevol país que utilitzi l’Euribor com a referència.

Pel president de la Autoritat Bancaria Europea, el Sr José Manuel Campa, sinó hi ha cap previsió legal i el contracte hipotecari així ho estableix, els bancs haurien de pagar interessos. En aquest sentit, fins el juny de 2019, no existeix una norma estatal que expressament estableixi que la naturalesa del crèdit hipotecari sempre comporta que el banc pugui cobrar interessos pel finançament donat, impossibilitant els interessos negatius. Per tan, les hipoteques firmades anteriorment, no tenen cap obstacle legal per tal de meritar interessos a favor del client.

De moment els bancs s’han negat totalment a pagar interessos als clients per les hipoteques contractades, per més que aquest import sigui petit o insignificant comparat amb els interessos que haurà pagat el consumidor en el transcurs total de la hipoteca.

L’interès econòmic en reclamar al banc aquest diferencial a favor és molt reduït, en el millor dels casos poques dècimes, en la majoria mil·lèsimes. Tot i això, la Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ja ha organitzant una campanya per reclamar que les entitats financeres compleixin amb els contractes hipotecaris tal com estan redactats. Una de  les primers accions de la OCU ha estat efectuar una consulta al Banc d’Espanya, el qual d’alguna manera es renta les mans responen que per les hipoteques signades abans de juny de 2019 no hi ha cap previsió legal i que hauran de ser els tribunals qui resolguin aquest assumpte de naturalesa privada entre consumidor i entitat financera.

Per les persones afectades, recordem, hipoteques signades abans de juny de 2019 amb un interès variable de Euribor més un diferencial igual o inferior a 0.5, calculadora en mà, la negativa dels bancs a pagar interessos no els hauria d’impedir d’estar contents per un any sencer sense pagar interessos per la hipoteca, ja que el que estan fent actualment els bancs és actualitzar la hipoteca sense interessos. Tot i això, haurem d’estar pendents i seguir les notícies que es donin sobre aquest afer, sobre tot si algun cas acaba als tribunals.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios