24.1 C
Pals
Dimarts, 22 setembre 2020

Com és el clima del Baix Empordà?

El més llegit

Primeres classes confinades a Palamós i Castell-Platja d’Aro

Tres nous casos de confinament de classes al Baix Empordà: dos a Palamós (a l'escola pública La Vila i a la llar d'infants municipal 'L'Estel del Mossèn Gumersind') i un a la Vall d'Aro (de l'Escola Vall d'Aro).

El Ple de l’Ajuntament de Palamós rebutja les propostes de Ciutadans per fer front a l’ocupació d’habitatges

  El Ple de l'Ajuntament de Palamós ha rebutjat aquesta setmana la moció presentada pel grup de Ciutadans, en l'oposició,...

Els productes del Baix Empordà arriben al mercat francès de Sant-Andreu

Els productes del Baix Empordà s'han mostrat a la la quarta edició de la mostra, juntament amb altres productes locals d’Olot; tot ressaltant l'oportunitat de poder vendre la marca Empordà al mercat transfronterer de França

Palamós treu a concurs públic 11 parades del Mercat

Les concessions del Mercat Municipal de Palamós van expirar l’hivern passat després de 30 anys de vigència i l’Ajuntament...
Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.

Per definir el clima del Baix Empordà, primer cal comprendre el significat de la paraula clima.

El clima fa referència a un conjunt de variables com poden ser la temperatura, el règim pluviomètric, la direcció del vent o la humitat mitjanes  d’un període de temps de referència de 30 anys. Aquesta és la principal diferència amb la meteorologia, no tractem un fenomen local i puntual com ara un fort xàfec, sinó la mitjana de la variable d’interès d’un període de referència com pot ser el 1961-1990, 1971-2000 o 1981-2010.

Dit això definim el clima del Baix Empordà com un clima Mediterrani (per l’evident influència termoreguladora d’aquest mar), Litoral (per la proximitat a la costa) i Nord ( dins el territori català es troba al terç nord del país, no molt llunyà de la serralada Pirinenca i diferenciat del litoral central i sud).

Pluviometria

Sobre el règim pluviomètric, la precipitació és irregular al llarg de l’any, amb dos màxims anuals situats a la primavera i sobretot a la tardor.

La zona costanera és la més seca de la comarca acumulant entre 550 mm i 600 mm. Per contra a l’interior del Baix Empordà, i especialment a les Gavarres, de mitjana es superen els 800 mm anuals.

Juliol i Agost són els dos mesos més secs de l’any i se’ls considera climatològicament àrids, tot i que com ha passat enguany, episodis tempestuosos poden acumular en pocs dies grans quantitats d’aigua.

Termometria

Pel que fa a les temperatures, aquí es nota molt la proximitat al mar i el seu efecte termoregulador, ja que no hi ha gran amplitud tèrmica al llarg de l’any entre les màximes i les mínimes gràcies a la humitat que aporta el mediterrani.

Els estius són calorosos, i afegiria xafogosos, a causa de l’elevada humitat que aporta la brisa marina estival. Els hiverns en general són suaus, amb una desena  de dies de glaçada de mitjana.

Exemple de valors termoclimàtics del període 1971-2000 de l’Estartit:

  • Temperatura màxima mitjana: 24.3ºC
  • Temperatura mitjana anual: 15.5ºC
  • Temperatura mínima mitjana: 4.8ºC

Els vents

Referent als vents, som coneguts per estar tocats per la Tramuntana, si bé es cert que no ens arriba ni amb la intensitat ni amb la violència que ho fa en punts de l’Alt Empordà.

També és important, i ens afecta durant més dies que la tramuntana, aquell vent que diuen que a les set se’n va a dormir:  el Garbí.

Tal com deia Josep Pla al volum Notes del Capvesprol del Quadern Gris: “A l’Empordà Petit no hi ha cap vent dominant. És un espai en el qual es produeix el xoc continuat dels vents del sud i dels vents del nord, un camp de lluita, vull dir d’agonia entre aquests dos corrents aeris contraris. En aquesta còsmica dialèctica, de vegades guanya l’un, de vegades guanya l’altre, però sempre guanya l’un o l’altre”.

- Publicitat -
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Fleet Foxes publiquen el seu nou disc “Shore”

Fleet Foxes han estrenat avui a les 15.31 el seu nou disc “Shore“. El fet que ho fessin en aquesta hora i dia és perquè just ha estat en el moment que hem entrat a la tardor i el grup ha decidit que aquest era el precís instant de compartir el seu nou llançament. Les…

L’estació meteorològica de Begur pertany a weathercloud i informa en temps real

Begur va inaugurar el 25 de juny passat una nova estació meteorològica ubicada a l’Espai Mas d’en Pinc. Aquest matí hem entrevistat al Supermatí...

El corball i el mero, amenaçats a la Costa Brava per la pesca recreativa

L'Institut d'Ecologia Aquàtica de la UdG assegura que la pesca recreativa està anant en augment a la Costa Brava, especialment per part de la...

Alerten d’un nou frau, el “Brushing”

La Generalitat de Catalunya ha informat que recentment s’ha detectat una nova tècnica de frau comercial anomenada Brushing.

La “R” de REDUIR

Comencem nova etapa de supermatí amb la reducció, la segona de las “erres” de la Sostenibilitat.

Altres notícies