17.5 C
Pals
Dimarts, 5 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Comença la tercera edició del cicle de conferències BiblioSTEAM

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El passat dimarts 8 d’octubre a la Biblioteca de Banyoles hi va haver la xerrada “La nanotecnologia, fent tangible l’invisible” a càrrec de Sara Martí, de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2). És una de les tretze investigadores i investigadors de primer nivell que participaran en l’edició de BiblioSTEAM d’enguany. Des de setembre fins al juny, hi ha programades una cinquantena de conferències, repartides entre disset biblioteques públiques de les comarques gironines.

Aquesta ja és la tercera edició del projecte, que va començar l’any 2021. Des de llavors, amb un gran acolliment de la població, ha crescut significativament. Al Baix Empordà, ja són quatre les biblioteques que oferiran conferències: la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d’Empordà, la Biblioteca Municipal Pere Caner de Calonge i Sant Antoni, la Biblioteca Mercè Rodoreda de Castell-Platja d’Aro i la Biblioteca Octavi Viader i Margarit de Sant Feliu de Guíxols.

El projecte BiblioSTEAM està produït per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) per al Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona. L’objectiu principal és apropar el coneixement científic a la població general. El programa d’enguany s’ha ampliat per tal d’arribar a més públic i incorporar noves matèries d’interès, com ara les percepcions socials vers el canvi climàtic. Des de Ràdio Capital, ens hem posat en contacte amb en Carlos F. Sopuerta, president de l’ACDIC.

El cicle de xerrades explora el que se’n diu la ciència de frontera, és a dir, el que se sap i s’està fent més enllà del que se sap i el que s’ha fet fins ara. Les fites científiques tenen un gran impacte en les nostres vides quotidianes, sobretot quan es tracta de medicina, energies o canvi climàtic. Sopuerta reivindica la ciència com a part de la cultura, per això és tan important portar-la a un espai neutral i obert a tothom com és el de la biblioteca. El coneixement no s’hauria d’allunyar de les comarques mancades d’universitat.

Les conferències s’adrecen a la societat general. L’heterogeneïtat temàtica, des de l’Antic Egipte fins a la tecnologia quàntica, permet arribar a públics extremadament diversos. A més a més, s’espera obrir un horitzó de futur als nois i noies de setze anys i així potser cultivar una vocació en l’àmbit científic. Segons Sopuerta, per tenir una democràcia amb sentit la població ha de poder prendre decisions informades. Per aquesta raó, és tan important fer arribar el coneixement a la societat civil, sobretot en un clima on proliferen els desordres informatius.

En Carlos F. Sopuerta està a càrrec d’una de les quatre conferències programades per fer-se a la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d’Empordà. Es titula “Els forats negres: una cruïlla en el desenvolupament de les teories físiques” i es farà el 23 de gener de l’any vinent a les 19:00 h. Sopuerta tracta d’apropar el concepte a la societat, que no és pas quelcom de ciència-ficció. A més a més, remarca que el coneixement bàsic d’un fenomen pot portar a beneficis que no creiem possibles fins al moment. Per exemple, l’Internet tal com l’entenem avui dia es va inventar al CERN.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Només el poble salva el poble

Una certesa: un desastre natural, una gestió nefasta i la mort de centenars de persones. Més enllà d’això, aquests dies,...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -