24.1 C
Pals
Dimarts, 27 octubre 2020

Ens podem contagiar a les piscines i a les platges de la Costa Brava?

Les possiblitats d'infectar-se a través de l'aigua de les platges o a les piscines són molt baixes, però de totes maneres, el que és important és seguir evitant aglomeracions.

El més llegit

Salut desmenteix que un casament sigui l’únic origen del rebrot de coronavirus a Palafrugell

Segons ha pogut saber Ràdio Capital, també cal situar l'origen dels brots en un partit de futbol, l'escola i l'entorn familiar

Toc de queda actiu al Baix Empordà: aquestes són les limitacions

El toc de queda està actiu al Baix Empordà des d'aquest diumenge a les 22 hores, i estarà vigent diàriament fins les 06 del matí

Salut organitza un cribratge massiu a Palafrugell aquest cap de setmana

Seran unes proves destinades exclusivament a veïns i veïnes de Palafrugell d'entre 30 i 60 anys.

Investiguen una veïna de Palafrugell per un escrit a les xarxes contra un Guàrdia Civil per l’1-O

Segons ha explicat l'advocada de la investigada, Montse Vinyets, el Guàrdia Civil va presentar denúncia l'endemà del referèndum al.legant que havia vist imatges seves i el seu nom a les xarxes, on li proferien insults per l'actuació.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -

Ara que s’acosta l’estiu i la vida al Baix Empordà se centralitza a les platges de la Costa Brava, el dubte és evident: ens podem contagiar de la COVID-19 anant a la platja o a la piscina?

A Ràdio Capital hem parlat amb Jesús Garcia, catedràtic de microbiologia a la UdG, que ha assegurat que “les probabilitats d’infectar-se en una piscina per coronavirus són molt remotes“, ja que el clor o l’ozó fan un tractament d’oxidació de les aigües que fan que el virus es destrueixi. Així doncs, tal i com ha publicat un estudi de fa poc del Consejo Superior de Investigaciones Cinetífiques (CSIC), l’aigua de la piscina és segura, però el problema són les aglomeracions.

Pel que fa a la platja, és més difícil de saber perquè s’ha demostrat que el virus resisteix força temps en les aigües fecals, de manera que el que s’ha de tenir controlat són les depuradores i els emissaris submarins.

Malgrat pot ser que el virus hi sigui però que no sigui infecciós i per tant no hi hagi risc, és important que les depuradores facin els controls necessaris per assegurar-se que no estan llençant els virus al medi ambient. Per això hem parlat amb Sílvia Bofill, professora agregada del Laboratori de Virus Contaminants d’Aigua i Aliments Universitat de Barcelona. Ella ha explicat que el coronavirus “és un gran desconegut i no ho sabem tot”. Hi ha estudis que descriuen que les depuradores eliminen part dels coronavirus que hi arriben.  També ha dit que de moment, en la mostra que s’ha estudia d’efluents, s’hi ha detectat coronavirus “en concentracions baixes i gairebé segur ja no són infecciosos.”

En general “sabem què passa amb els virus a les depuradores, aquestes disminueixen el seu nombre, però no eliminen el 100% d’aquests”, ha dit Bofill. Així doncs, l’aigua depurada podria tenir quantitats baixes de virus.

Per tant, “hi ha una probabilitat que quantitats baixes de virus arribin al mar”. Tot i així, ha explicat que “normalment no seran infeccioses“, perquè si el virus no troba un nou hoste aviat, es comença a desintegrar per factors naturals com poden ser la radiació solar.

Un altre factor que ajuda és que el virus en aigua de mar és menys estable que els virus que en general s’excreten en femta. Així doncs, la possibilitat existeix però és “molt molt baixa”.

També ho ha assegurat el microbiòleg de la UdG, Jesús Garcia: “la possibilitat és molt remota. La transmissió per aigua és molt baixa i molt poc freqüent”. A més a més, tal i com ha explicat Bofill, hauria de coincidir que la persona entrés en contacte amb les partícules víriques que es troben a l’aigua i que aquestes siguin infeccioses.

Totes les depuradores fan el mateix tractament, el secundari, i fins i tot n’hi ha que fan un procés extra, el terciari, per produir aigua de més qualitat i reutilitzar-la per regar carrers, per exemple. Tot i així, el tractament secundari té processos convencionals a totes les depuradores que ja eliminen la gran majoria de virus.

Bofill també ha apuntat que s’ha d’anar especialment en compte quan hi ha períodes de pluges perquè les depuradores no poden tractar tota l’aigua fecal i l’han de deixar anar, per tant la contaminació de les aigües que passen al mar, puja.

Per tots aquests motius, l’anàlisi de les aigües residuals a les diferents depuradores per poblacions pot ser un bon índex de com està el municipi pel que fa els contagis.

Independentment de l’existència de virus a l’aigua o no, el que és important és evitar aglomeracions i respectar la distància física, perquè per molt que l’aigua pugui tenir partícules de coronavirus, si estem a prop i parlem amb una persona contagiada o asimptomàtica, podem agafar-lo igualment i més fàcilment.

 

 

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Temps estable amb més sol i matí fred

Jornada amb temps més estable que ahir on en general dominarà l'ambient assolellat. El matí es fred amb mínima de 5ºC i la màxima al voltant dels 20 ºC. Els propers dies puja la temperatura amb estabilitat atmosfèrica.
- Publicitat -

Iniciades les obres del paviment de sauló davant l’escenari del passeig de Mar

Engegades les obres de regularització i consolidació del paviment de sauló de la part central del passeig del Mar de Palamós

Enquesta ciutadana sobre la pacificació de les avingudes

L’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró fa una consulta ciutadana sobre la pacificació de l’Avinguda de S’Agaró i del Cavall Bernat

A les Portes de Troia – 26 octubre 2020

Els mapes i la visió del món a l’edat mitjana al programa d'història de Capital.

The Smashing Pumpkins preparen una seqüela de dos dels seus àlbums

The Smashing Pumpkins és un grup musical americà de rock indie alternatiu, el qual es va dissoldre el 2000 però es van reunir de nou el 2006. Poques setmanes després de publicar el seu nou disc doble ‘Cyr’ amb vint cançons, The Smashing Pumpkins ha anunciat que estan treballant en un altre projecte. Segons ha…

Altres notícies