10.1 C
Pals
Dijous, 13 agost 2020

Últims programes

La Xalana – 12 agost 2020

Avui han pujat a la xalana en Gerard Querol i en Martí Saguer!

La Xalana – 10 agost 2020

Avui en Roger Rams ens ha parlat de tres nous municipis del Baix Empordà: Santa Cristina, Parlavà i Torrent.

Ens podem contagiar a les piscines i a les platges de la Costa Brava?

Les possiblitats d'infectar-se a través de l'aigua de les platges o a les piscines són molt baixes, però de totes maneres, el que és important és seguir evitant aglomeracions.

El més llegit

Alerten els Mossos pensant-se que un conductor va borratxo i es troben amb un ancià desorientat que venia d’Anglaterra

Situació rocambolesca la que van viure els Mossos de Trànsit de Girona. Diverses trucades van alertar-los que un conductor semblava anar molt begut i que havia arribat a entravessat el cotxe al mig d'una carretera.

El risc de rebrot de COVID-19 baixa lleument al Baix Empordà

El risc de rebrot de COVID-19 al Baix Empordà baixa lleument fins al 56,93 d’EPG (índex de creixement exponencial) a dia 9 d’agost, respecte als 59,70 de la setmana passada, segons les dades proporcionades avui per la conselleria de Salut.

Un home de 80 anys mor ofegat a la platja Mas Pinell de Torroella de Montgrí

A les onze del matí el servei de socorrisme de la platja ha tret de l'aigua l'home inconscient i l'ha intentat reanimar a la sorra

Els locals de la plaça del Timó de l’Estartit hauran de tancar a la 1.30 h de la matinada

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha decretat avui la reducció dels horaris d’obertura dels locals d’oci nocturn de la plaça del Timó de l’Estartit davant l’augment de la conflictivitat de la zona.
- Publicitat -

Ara que s’acosta l’estiu i la vida al Baix Empordà se centralitza a les platges de la Costa Brava, el dubte és evident: ens podem contagiar de la COVID-19 anant a la platja o a la piscina?

A Ràdio Capital hem parlat amb Jesús Garcia, catedràtic de microbiologia a la UdG, que ha assegurat que “les probabilitats d’infectar-se en una piscina per coronavirus són molt remotes“, ja que el clor o l’ozó fan un tractament d’oxidació de les aigües que fan que el virus es destrueixi. Així doncs, tal i com ha publicat un estudi de fa poc del Consejo Superior de Investigaciones Cinetífiques (CSIC), l’aigua de la piscina és segura, però el problema són les aglomeracions.

Pel que fa a la platja, és més difícil de saber perquè s’ha demostrat que el virus resisteix força temps en les aigües fecals, de manera que el que s’ha de tenir controlat són les depuradores i els emissaris submarins.

Malgrat pot ser que el virus hi sigui però que no sigui infecciós i per tant no hi hagi risc, és important que les depuradores facin els controls necessaris per assegurar-se que no estan llençant els virus al medi ambient. Per això hem parlat amb Sílvia Bofill, professora agregada del Laboratori de Virus Contaminants d’Aigua i Aliments Universitat de Barcelona. Ella ha explicat que el coronavirus “és un gran desconegut i no ho sabem tot”. Hi ha estudis que descriuen que les depuradores eliminen part dels coronavirus que hi arriben.  També ha dit que de moment, en la mostra que s’ha estudia d’efluents, s’hi ha detectat coronavirus “en concentracions baixes i gairebé segur ja no són infecciosos.”

En general “sabem què passa amb els virus a les depuradores, aquestes disminueixen el seu nombre, però no eliminen el 100% d’aquests”, ha dit Bofill. Així doncs, l’aigua depurada podria tenir quantitats baixes de virus.

Per tant, “hi ha una probabilitat que quantitats baixes de virus arribin al mar”. Tot i així, ha explicat que “normalment no seran infeccioses“, perquè si el virus no troba un nou hoste aviat, es comença a desintegrar per factors naturals com poden ser la radiació solar.

Un altre factor que ajuda és que el virus en aigua de mar és menys estable que els virus que en general s’excreten en femta. Així doncs, la possibilitat existeix però és “molt molt baixa”.

També ho ha assegurat el microbiòleg de la UdG, Jesús Garcia: “la possibilitat és molt remota. La transmissió per aigua és molt baixa i molt poc freqüent”. A més a més, tal i com ha explicat Bofill, hauria de coincidir que la persona entrés en contacte amb les partícules víriques que es troben a l’aigua i que aquestes siguin infeccioses.

Totes les depuradores fan el mateix tractament, el secundari, i fins i tot n’hi ha que fan un procés extra, el terciari, per produir aigua de més qualitat i reutilitzar-la per regar carrers, per exemple. Tot i així, el tractament secundari té processos convencionals a totes les depuradores que ja eliminen la gran majoria de virus.

Bofill també ha apuntat que s’ha d’anar especialment en compte quan hi ha períodes de pluges perquè les depuradores no poden tractar tota l’aigua fecal i l’han de deixar anar, per tant la contaminació de les aigües que passen al mar, puja.

Per tots aquests motius, l’anàlisi de les aigües residuals a les diferents depuradores per poblacions pot ser un bon índex de com està el municipi pel que fa els contagis.

Independentment de l’existència de virus a l’aigua o no, el que és important és evitar aglomeracions i respectar la distància física, perquè per molt que l’aigua pugui tenir partícules de coronavirus, si estem a prop i parlem amb una persona contagiada o asimptomàtica, podem agafar-lo igualment i més fàcilment.

 

 

 

- Publicitat -
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Publicada una primera versió del videojoc situat a Radio Liberty, a Pals

El primer capítol del videojoc situat a les instal·lacions de Radio Liberty ja està disponible. La seva autora, la programadora Núria Soriano, ha publicat a twitter l'adreça des d'on es pot accedir al primer capítol d'aquesta aventura gràfica.

120 bars, restaurants i guinguetes de L’Estartit participen en el pla d’Ecovidrio per incrementar la taxa de reciclatge de vidre a l’estiu

120 bars i restaurants de l’Estartit participen en l’operativa d'estiu que ha engegat l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre a Espanya.

Tot a punt per la 39a edició de la Mostra de l’Havanera Catalana de Palamós

Aquest reconegut concert d’havaneres és organitzat per l’Agrupació Sardanista Costa Brava amb la col•laboració de l’Ajuntament de Palamós i el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona.

Els centres de submarinisme de la Costa Brava perden fins a un 60% de l’activitat per la pandèmia

La davallada de bussejadors francesos afecta de ple les empreses situades entre el Cap de Creus i l'Estartit

Xafogor, matí assolellat i nuvolades de tarda

Dijous xafogós amb un matí força assolellat. Entre migdia i tarda creixeran nuvolades que poden deixar algun ruixat localment acompanyat de tempesta.

Altres notícies