15.9 C
Pals
Dimecres, 1 maig 2024
- Publicitat -

Les criatures fantàstiques de Catalunya es trobaran al Fantasticat de Vulpellac el pròxim 3 de juny

Un ampli ventall d’artistes visuals han creat figures com l’Home del Sac, el Papu, la Nyítols o la Tinyosa, que formaran part d’un recorregut immersiu i interactiu pel nucli antic de Vulpellac

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El pròxim dissabte 3 de juny, a les 21:30 h, el nucli antic de Vulpellac acollirà el Fantasticat, la nit de les criatures fantàstiques de Catalunya. Aquesta és una proposta, organitzada per BRAVA!, que a través d’una experiència interactiva ofereix una exposició itinerant pel nucli antic de Vulpellac amb la participació de criatures fantàstiques característiques de la tradició catalana. Així, el projecte vol divulgar el coneixement de les criatures fantàstiques del país d’una manera engrescadora i innovadora per tal que continuïn formant part de l’imaginari col·lectiu.

L’Home dels Nassos, el Papu, l’Home del Sac, la Tinyosa, el Simanyot, la Dona d’Aigua o el Pardinot, la Fumera, el Pericot o els Nyítols són algunes de les criatures que emergiran en un recorregut immersiu a places i carrers de Vulpellac i seran escenificades de la mà de diversos artistes visuals, en un projecte organitzat per BRAVA! amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Forallac.

L’alcalde de Forallac, Josep Sala, s’ha mostrat agraït de poder acollir una proposta “tan engrescadora com el Fantasticat” a Vulpellac i ha fet una crida a “la il·lusió i a la fantasia”. Afegeix, a més, que és gratificant acollir una escenografia d’aquest tipus a un municipi com Vulpellac. 

Al seu torn, Nacha Delpiano, directora de BRAVA!, ha destacat la importància de “connectar novament les criatures fantàstiques del país amb famílies, infants i joves”, alhora que ha explicat el gran treball d’artistes d’arreu del país en el projecte: “Noms com Eyesberg Studio, Javier Luján, Olga Solà, Gemma Raurell, Xevi Bayona o Nueve Ojos, configuren l’equip artístic que s’ha encarregat de recrear algunes de les criatures fantàstiques de Catalunya que apareixeran al municipi de Forallac”. Mitjançant la tecnologia aplicada cada artista ha treballat en una criatura que faran que el recorregut esdevingui “una experiència inoblidable per al públic assistent de totes les edats”, ha afegit Delpiano. 

El Fantasticat arrenca el pròxim dissabte 3 de juny a Vulpellac, però es presenta com una proposta itinerant que pot anar girant pel territori. Si bé moltes criatures que es presentaran provenen de temps ancestrals, a cada experiència Fantasticat, s’escollirà una criatura que serà apadrinada per una entitat col·laboradora en el seu desenvolupament sostenible. En aquest sentit, una de les entitats que ja ha col·laborat en el Fantasticat és l’Associació de Defensa Forestal Gavarres Nord, representant  la Fumera. I si bé el Fantasticat convida el públic a exercitar la imaginació, a més de recuperar criatures fantàstiques, també convidarà a imaginar-ne de noves.

El projecte, a més, ha aconseguit treballar amb diversos centres escolars de la zona per transmetre aquest coneixement de la tradició catalana als infants. Per això, des de BRAVA! han fet diversos tallers a les escoles de l’Estany d’Ullastret, a l’escola de Forallac i a l’escola La Pedra Dreta de Sant Sadurní de l’Heura. Juntament amb l’autor, han fet diverses conferències sobre “el que hi ha al darrere d’aquestes criatures que a poc a poc estan desapareixent de la vida de les persones i que abans eren tan rellevants per la vida de la gent”, explica Nacha Delpiano.

Un projecte inspirat en ‘El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya’

El Fantasticat neix inspirat en El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya de Joan de Déu i Maria Padilla publicat per l’Editorial Comanegra, que recull l’imaginari nostrat de temps ancestrals i és ideal per obrir la porta als éssers fantàstics del país. Joan de Déu incideix a recrear un bestiari de l’antiguitat amb diverses fitxes tècniques a través de les quals les diverses criatures i personatges es classifiquen segons característiques, lloc d’origen i aparença.

Així l’obra convida a viatjar arreu del territori, sempre tenint en compte notes de folkloristes clàssics com Amades, Violant i Simorrra o Serra i Boldú. Aquest llibre ha estat la inspiració per crear el Fantasticat, tal com explica Nacha Delpiano.

Els artistes omplen d’art el nucli de Vulpellac

A la roda de premsa hi han assistit tres dels artistes que formaran part de la ruta del Fantasticat per Vulpellac. La primera a presentar el projecte ha estat Olga Solà, artista de Vulpellac, que explica que volia relacionar alguna criatura amb l’art tèxtil i la tecnologia. Per això, va escollir el vel de la Tinyosa, una criatura femenina que viu a les zones humides, boscoses i boiroses. Amb aquesta idea va sorgir el projecte.

L’artista Gemma Raurell serà l’encarregada de posar a escena l’Home dels Nassos. Combina la creació escultòrica amb el món audiovisual, on podrem trobar una quarantena de nassos que sobresortiran d’una paret de pedra. L’artista sincronitzarà la llum que surt dels nassos amb el so dels esternuts.

Finalment, l’artista i arquitecte Xevi Bayona basarà la seva obra en el cor incandescent del Pericó, una criatura fantàstica relacionada amb les forges. La seva instal·lació és una peça basada en la figura humana. 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Platja d’Aro vol reubicar l’Escola de Vela, ensorrada pel temporal dels últims dies

L'Ajuntament de Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró està treballant amb urgència per reubicar l'activitat de l'Escola de Vela,...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -