David Martín: “El nostre projecte l’hem treballat pel poble i amb el poble de Palafrugell”

- Publicitat -

Avui ens visita David Martín, alcaldable de Palafrugell per Junts per Palafrugell, per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyor Martin.

Bon dia, Maria.

Primer de tot m’agradaria que es definís amb tres adjectius.

Molt bé. A veure, ja n’estic fent unes quantes últimament d’aquestes. Doncs et diria que sóc treballador, compromès i molt extrovertit.

Llavors no sé si podries destacar tres aspectes que hagi assolit el govern del municipi durant aquests quatre anys de mandat.

Tres coses bones. A veure, mira, em ve al cap algunes festes recents que hem tingut, que crec que realment han anat bé. En el cas de Flors i Violes, crec que es pot dir que s’ha recuperat el Flors i Violes d’abans de la pandèmia. Que és veritat que l’any passat no vam ser capaços per perquè bé, encara la pandèmia estava molt a prop. El cas dels Reis d’aquest any, aquests canvis que hi va haver col·laborant amb la colla Garnatxa també, tothom va estar molt content. I citats a dir una tercera cosa. Bé, m’han vingut aquestes dues coses. La tercera la guardem. 

Llavors no sé si podries destacar potser tres projectes, o potser idees que no hagin acabat de quallar durant aquests quatre anys de mandat per part del govern.

Mira la primera que et diré i vaig a lo fàcil és tot el que ha passat amb la carretera vella. Perquè ja no és només els canvis que s’han fet, sinó les conseqüències que han tingut, fins i tot a nivell de sancions o de multes a algunes de les persones que s’han estat manifestant aquest temps en contra, en contra d’aquests canvis.

En fi, també vaig a lo fàcil, però tot el tema de neteja i de recollida d’escombraries no ha funcionat. Es va dir al principi del mandat. i ara et parlo, segurament de fa sis anys, no de fa quatre, que era un dels pals de paller pels quals, en aquest cas Esquerra Republicana, però és igual sense parlar de ningú en concret, doncs es feia es a les seves propostes respecte d’això. I evidentment això tampoc ha funcionat.

I un altre dels temes, doncs podríem parlar de mobilitat o d’aparcament que segueixen sent molt problemàtiques. Tant una cosa com l’altre i per la gent són demandes molt grans.

Llavors també m’agradaria preguntar-te quines són les iniciatives o prioritats per a un municipi com és Palafrugell.

Mira quan, quan m’has fet aquesta pregunta, independentment de que evidentment tenim el nostre projecte, com que m’ho crec tant, el primer que m’ha vingut al cap és generar ocupació. Generar ocupació és la millor política social, la plena ocupació. I és el que ens diferencia a països com Catalunya o aquests països nòrdics dels que tant ens agrada emmirallar nos, no? Que hi ha un 10 %, un 10 % de diferencial en la taxa d’atur. És a dir, que allà pràcticament hi ha plena ocupació i tothom treballa. I aquí no és així. I per tant, escolta’m,  que un ajuntament faci tot allò que pugui, i més perquè l’economia funcioni i es generin llocs de feina és fonamental.

Però llavors nosaltres, un altre dels temes que que volem tirar endavant. I quan parlem d’aquest lema que li hem posat a la campanya a la candidatura de ‘Recuperem el sentit comú’ és, entre d’altres coses, entre moltes altres recuperar l’empatia. No? Recuperar que l’Ajuntament escolti la gent, que trepitgi el carrer i que estigui al costat de la gent en el sentit més positiu de l’expressió, no?

Que durant tots aquests mesos, en aquesta feina que jo he vingut fent com a alcaldable, però també amb els companys de la candidatura un cop es va conformar fa un parell de mesos. El que hem pogut copsar fonamentalment és que la gent s’ha sentit molt, molt poc escoltada i que quan ha tingut aquesta necessitat no ha trobat l’empatia que nosaltres creiem que en un polític i sobretot en un polític municipal i en un ajuntament ha d’haver-hi respecte de la teva gent, no? Perquè al final tu estàs fent només una cosa que és representar-los i això a vegades s’oblida.

No et representen a tu quan entres de regidor o d’alcalde en un ajuntament, tu no et representes, tu representes a la gent i quan estàs en un govern no representes només a la teva gent. Representes a tota la gent. I això és una de les coses que volem canviar. I això ho canviarem des del dia 1.

Llavors, ja entrant una mica en el tema de partit, què diferencia la vostra candidatura política de la resta de partits que es presenten a les eleccions d’enguany?

Bé, això que t’acabo d’explicar crec que és fonamental. Mira, et puc explicar dues coses. Una, que la nostra candidatura està formada per gent solvent, treballadora i compromesa, però a més a més, cadascun amb cadascuna de les primeres posicions són professionals d’un àmbit concret que era una cosa que jo em vaig autocomprometre amb mi mateix, però també amb els companys del partit quan em van escollir alcaldable que havia de ser. Perquè és important conèixer la cosa per manegar-t’hi bé. No? Això és un tema i crec que nosaltres ens podem diferenciar perquè hi ha moltes de les primeres posicions que és així. I ho vàrem explicar quan vàrem presentar la candidatura al primer bloc.

I l’altra és aquesta visió de política de proximitat. Aquesta visió de que si vas pel carrer, la gent et pugui aturar. I els puguis atendre i els puguis escoltar. I tu sortir de tu, anar al carrer, anar a veure la gent, parlar, parlar amb la gent que pot estar afectada, amb decisions que has de prendre per a acabar en fi, explicar-les bé, comunicar-les bé, entendre també aquestes decisions si poden generar algun perjudici per a la gent. Perquè, perquè ens ho creiem. Perquè la política ha de ser de proximitat. La política municipal ha de ser del que et deia ara de que representen els teus veïns i veïnes. Ostres, doncs llavors, com ho podem fer-ho que no sigui? Doncs, estant al seu costat i parlant amb ells amb cada una de les oportunitats que tinguem.

Llavors, ara sí que entrem una mica més en el programa polític. Quins punts o quines línies més generals en podríem destacar?

A veure, el nostre projecte es pot definir en tres eixos. La dinamització econòmica i el desenvolupament local, els serveis de qualitat que l’Ajuntament ha d’oferir als ciutadans i el suport i acompanyament a les persones i les activitats són tres eixos fonamentals i en aquest ordre.

És a dir, quan abans parlava de la que la millor política social és la plena ocupació, és que és, és generant economia com l’Ajuntament pot funcionar millor. És tal qual. Si l’economia del municipi funciona, si el municipi és dinàmic, si es poden obrir empreses i es poden obrir ràpid, que aquest és un dels punts del nostre programa, una nova àrea d’activitats per agilitzar tot el tema d’obertura d’activitats i no només agilitzar-les, sinó promoure-les. Doncs si tot això és d’aquesta manera, és com després l’Ajuntament pot prestar aquests serveis de qualitat, perquè moltes vegades no s’acaba d’entendre per part de la gent ni per part meva tampoc, que es vagin apujant taxes de recollida d’escombraries quan els darrers anys aquest servei ha anat a pitjor perquè és així. Però en canvi les taxes s’han anat pujant i per tant, l’Ajuntament ha de poder oferir als seus ciutadans, als veïns i veïnes els serveis de qualitat.

I després una part molt fonamental per nosaltres, que és aquest suport i acompanyament. Però, en quin sentit? No en el sentit assistencialista. No, en el sentit de donar-li a les persones les eines i explicar-los com usar-les perquè puguin tirar els seus projectes de vida endavant. No? I llavors, a nivell de propostes, doncs en tenim moltes.

Hem fet un decàleg que parla d’ampliar l’aparcament del Casal, per exemple, que parla, com deia, de generar ocupació fent tot allò possible i més per part per crear les condicions necessàries que parla d’una nova residència de gent gran. Perquè és una realitat en el nostre municipi i en el nostre entorn. I aquí podem exercir de capitalitat. Palafrugell. Nosaltres som els que pensem cap Palafrugell hauria d’exercir una capitalitat en la gran part dels dels àmbits que són responsabilitat d’un ajuntament de la nostra comarca o, com a mínim, si no en els municipis del nostre entorn, que de fet ho és així.

Perquè, perquè nens i nenes dels municipis del nostre entorn, nois i noies, vénen a Palafrugell, als instituts i per tant, això ja és una realitat que passa a dia d’avui. I hi han propostes com com abans et parlava de la carretera vella. Nosaltres, la carretera vella la tornarem a posar com estava. I si després, fent una anàlisi solvent i una anàlisi professional de quins problemes té aquella carretera respecte de l’accidentalitat, s’han d’aplicar alguns canvis, els aplicarem. No ho sé, reduccions de velocitat, millor il·luminació, guarda raïls, el que sigui. Si realment detectem que hi ha algunes coses que es poden fer per evitar aquests accidents, doncs les farem, però en tot cas la carretera tornarà com estava i de propostes en tenim moltes. Aquests dies del que es tractarà és d’anar-les explicant i d’arribar a la gent perquè puguin confiar amb nosaltres. Perquè de veritat que el nostre projecte és aquell que busca que Palafrugell sigui un poble millor, on la seva gent sigui més feliç. És la nostra única voluntat, és una voluntat de servei.

Llavors, ja per anar acabant, m’agradaria preguntar-te si és el cas que no assoliu una majoria absoluta a les eleccions d’enguany, estaríeu disposats a pactar amb altres partits?

Bé, nosaltres presentem un projecte per guanyar les eleccions i és en el que estem treballant. Dit això, és evident que si cal fer pactes, nosaltres el que volem és governar a Palafrugell, perquè creiem que les nostres propostes són les més adequades, sobretot perquè surten d’haver parlat amb la gent. El nostre projecte jo sempre ha dit que és un projecte fet per la gent i amb la gent, que vol dir que s’ha fet escoltant i escoltant moltíssim, fent debats, fent col·loquis, fent tertúlies. Jo he fet centenars de cafès de tu a tu amb moltíssima gent del nostre municipi. I llavors, com que precisament això s’ha fet perquè creiem que aquest projecte que estem tirant endavant és el millor per per fer de Palafrugell un poble millor. Doncs efectivament, intentarem estar a govern. Per tant, estem oberts a pactes? Sí, per descomptat.

Doncs moltíssimes gràcies per visitar els estudis de Ràdio Capital i també esperem que tinguin molta sort i encerts en les eleccions d’enguany.

Moltes gràcies Maria. 

- Publicitat -