En matèria de festes vàries, ahir vam conèixer tres notícies de patata freda i patata calenta. D’entrada, que el Festival Í-taca reuneixi a 7.000 persones per celebrar el Sant Joan a l’Estartit, és una gran notícia. Perquè a l’Empordà estem mancats de concerts d’artistes  de dimensió mitjana i que siguin capaços d’aplegar tanta gent. Al final sembla que si no ets algun dels súper noms que copen els cartells dels festivals més grans, no siguis ningú i aquest concert de l’Estartit és un triomf de la gent, en uns temps on només els grans noms o la música de fast food semblaven garantia d’èxit. Així doncs, felicitats als promotors de l’esdeveniment.

La segona és la notícia que l’Ajuntament de Palafrugell renunciï a les invitacions que té assignades per contraprestació per al Festival de Cap Roig. L’ajuntament, com a patrocinador (i gairebé com a amfitrió) té dret a una sèrie d’entrades que ja ha dit que no vol i que vol un retorn més “social” del festival. Caldrà veure de quina manera es produeix aquest retorn i a qui i com, perquè no sembli un gest extremadament populista. Si no ha de ser així, amb el preu que tenen les entrades, potser val més la pena que les venguin i els diners es destinin a aquestes finalitats socials. També ens agradarà veure com es resol aquest afer.

I la tercera del capítol de festivitats diverses. Els firaires es neguen a plantar les parades a l’Estartit. El seu desacord amb l’EMD vindria motivat perquè aquest organisme pretenia allunyar-los del nucli on més veïns hi ha per estalviar les molèsties pròpies d’aquestes instal·lacions, mentre que els firaires, dialogants ells, van respondre tallant carrers i muntant un percal interessant que segons ens arriba, va tenir algun episodi de semi-violència.

Davant d’aquests fets, no hi ha altra resposta possible que l’abolició de la fira fins que qui ha de seure a dialogar, no ho faci amb paraules i no amb contenidors creuats al carrer i si una festa major de Torroella sense vaquetes, no serà cap drama, no sembla que una Festa Major a l’Estartit sense atraccions de fira, hagi de ser massa pitjor.