9 C
Pals
Dimarts, 5 març 2024
- Publicitat -

Els delictes creixen un 15% a Platja d’Aro durant l’estiu i tornen a nivells prepandèmia pels grups i lladres itinerants

La policia detecta bandes de l'àrea metropolitana i Alacant i identifica un delinqüent especialitzat a rebentar cotxes

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Els delictes han crescut un 15% a Platja d’Aro (Baix Empordà) durant l’estiu i han tornat a nivells prepandèmia arran de l’acció de grups i lladres itinerants. Són delinqüents que recorren el litoral, procedents de l’àrea metropolitana de Barcelona, i que estan poc temps al municipi. El cap de la Policia Local de Platja d’Aro, l’inspector David Puertas, els vincula amb l’augment de furts i amb robatoris violents de rellotges de gamma alta. Durant l’estiu, una altra de les tipologies que ha crescut -de fet, arribant a doblar-se- han estat els robatoris a interior de vehicle. Puertas, però, explica que ja tenen identificat qui hi ha al darrere. És un lladre, que està en cerca i captura, i que n’ha arribat a cometre una quinzena ell sol.

Aprofitant la celebració de la festivitat del cos, la Policia Local de Platja d’Aro ha passat balanç del dispositiu d’estiu. Uns mesos en què, arran del turisme i la població flotant, el municipi multiplica fins a catorze vegades els 10.000 habitants que té durant la resta de l’any.

Entre el 23 de juny i l’11 de setembre, Platja d’Aro ha registrat 671 delictes. En comparació amb el mateix període de l’any passat, són un 15% (quan la xifra va situar-se en 579) i se situen ja a nivells del 2019, el darrer any prepandèmia. El cap de la Policia Local admet que aquest increment és lògic, perquè s’han acabat les restriccions per la covid-19, però també subratlla que al darrere d’aquest augment s’hi troba, sobretot, la delinqüència itinerant.

Entre les tipologies que han anat en augment s’hi troben els furts (de 84 a 97) i, sobretot, els robatoris a interior de vehicle, que s’han més que doblat (de tretze s’ha passat a 29). Per contra, han baixat un 12% els robatoris amb força a domicilis i botigues (de 64 a 56) i hi ha hagut setze atracaments i robatoris amb violència i intimidació (dels 26 de l’any passat s’ha passat a setze).

Puertas explica que, durant l’estiu, la policia ha detectat bandes i lladres procedents de l’àrea de Barcelona, i fins i tot d’Alacant, que recorren la costa per cometre delictes. A Platja d’Aro, per exemple, concreta l’inspector, aquest estiu s’han pogut atrapar tres lladres que es dedicaven a robar rellotges de luxe.

El cap de la Policia Local també concreta que, al darrere de l’augment de robatoris a interior de vehicle, també hi ha la grapa d’un lladre itinerant. Es tracta d’un multireincident, procedent de Geòrgia, a qui els agents ja han pogut identificar gràcies a les càmeres de videovigilància, i que es troba en cerca i captura.

David Puertas explica que aquest lladre es movia “amb cotxes de lloguer des de l’aeroport, que canviava cada dos o tres dies perquè no se’l detectés”. Tan sols a Platja d’Aro, la policia li atribueix fins a una quinzena de robatoris a interior de vehicle.

L’inspector també ha volgut subratllar que, tot i que durant aquest estiu hagin augmentat els delictes, també han crescut les detencions. En concret, els agents han arrestat o identificat 65 persones (l’any passat, van ser-ne 52).

Menys actes per beure al carrer

En paral·lel a mantenir a ratlla els delinqüents, la Policia Local de Platja d’Aro també se centra a vetllar perquè es compleixin les ordenances. I durant els darrers anys, allà on s’ha posat el focus és a impedir que es consumeixi alcohol en carrers, places o a la platja. De fet, la policia destina una patrulla específicament a controlar-ho.

Aquest estiu, els agents han interposat 146 denúncies per aquesta infracció. Són un 58% menys en comparació amb el 2019. L’inspector ho atribueix, de nou, al fet que s’han aixecat restriccions per la pandèmia i que l’oci nocturn ja ha pogut reobrir amb normalitat aquest estiu. I això, de retruc, ha comportat que part dels qui bevien als carrers ara ho facin dins els locals.

El balanç d’estiu de la Policia Local de Platja d’Aro recull que, al llarg d’aquests dos mesos i mig, els agents han fet fins a 3.883 actuacions. D’aquestes, un terç han estat patrullatges i serveis planificats (961), seguit d’accions de seguretat (640), de trànsit (638), de policia administrativa (546), assistències (287) o serveis al medi natural i marítim (215).

La Policia Local té 55 efectius, que durant l’estiu s’han reforçat amb sis agents interins. L’alcalde de Platja d’Aro, Maurici Jiménez, diu que s’està treballant per augmentar la plantilla amb dos o tres policies més. “Tanquem un estiu amb percepcions de seguretat favorables, tenint en compte que s’ha recuperat la normalitat prepandèmia i ha tornat el turisme, arribant a aconseguir reduir situacions i delictes que són preocupants per a la ciutadania”, ha conclòs.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

091 – 2×17

Avui portem alineació de luxe per saber on som i, sobretot, cap a on anem, gràcies l’Oriol Moliner, que...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -