10.1 C
Pals
Dissabte, 8 agost 2020

Últims programes

La Xalana – 5 agost 2020

Avui a la Xalana han pujat el tiktoker GerryQuerryBerry i en Martí Saguer.

La Xalana – 30 juliol 2020

Aquest dijous a la Xalana han pujat en Martí Saguer i l'Àlex Mata amb els quals hem repassat cançons estiuenques de la dècada dels...

Cada baix-empordanès “deu” 327 euros de mitjana pel deute del seu ajuntament

El més llegit

Re sintonització dels canals de televisió pel desplegament de la xarxa 5G

Amb el desplegament de la tecnologia 5G s'han de ressintonitzar els canals TDT de televisió. El 5G necessita més espai a la banda de la TDT que ara ocupen molts canals de televisió perquè a partir d'ara l'ocupi aquesta nova tecnologia de comunicació.

Accés tancat a les cales Ferriola i Pedrosa de Torroella

Des del 15 de juliol, les barques no poden accedir a les cales Ferriola i Pedrosa de Torroella de...

Doctor Prats, un dels plats forts de la Festa Major de Platja d’Aro 2020

Platja d’Aro celebra del 12 al 16 d’agost la seva Festa Major 2020, amb una vintena d’activitats adaptades a les circumstàncies actuals: totes són gratuïtes, a l’aire lliure i tenen l’aforament limitat o bé cal recollir l’entrada prèviament

Palafrugell prohibeix deixar tovalloles a la platja per guardar espai

L’Ajuntament de Palafrugell acaba de publicar un Ban que prohibeix deixar tovalloles i altres estris a la platja per reservar espai. El text també especifica que qualsevol objecte, tovallola o estri de platja, que estigui més de mitja hora a la zona de bany sense la persona propietària serà intervinguda i custodiada per al seu posterior retorn.
- Publicitat -
Dani Cortés Morés
Dani Cortés Moréshttps://www.linkedin.com/in/danicortesmores/
Coordinador de Ràdio Capital de l'Empordà

Font: Ministeri d’Hisenda i Funció Pública

*En alguns municipis, la xifra d’endeutament és 0, tot i que poden tenir un deute entre els 0 i els 1.000 euros. Les xifres proporcionades pel ministeri arrodoneixen als milers i per això pot existir aquesta variació

Si cada habitant del Baix Empordà hagués de contribuir per igual en eliminar el deute del seu ajuntament, hauria de pagar 327 euros. És la conclusió que s’extreu de l’anàlisi de les dades sobre deute que cada any publica el ministeri d’Hisenda. En aquest cas, seguim les dades fins a 31 de desembre de 2016, que són les darreres que ha publicat el Ministeri. Us ho recopilem i analitzem en el segon informe #EmporDATA.

Aquestes dades s’obtenen de creuar el deute de cada municipi amb el seu nombre d’habitants. Mitjançant aquest procediment, podem observar que Castell-Platja d’Aro i Torroella de Montgrí són, també, els dos municipis amb més deute per habitant, de la mateixa manera que són els municipis més endeutats del Baix Empordà. Així mateix, lògicament, als municipis sense cap euro de deute (o menys de 1000, tal i com us aclarim més amunt), el deute de cada habitant també és zero.

L’elevat deute de Rupià

Observar les dades del deute combinades pel nombre d’habitants del municipi té una gran importància per casos com el de Rupià. Amb els seus 220.000 euros de deute, està situat en la setzena posició de 36. Ara bé, si es té en compte que té 253 habitants, resulta que cada habitant “deu” 870 euros, molt per sobre de la mitjana. Així, s’explica que passi de la setzena posició a la tercera.

Casos similars són els de la Pera (el 7è amb més deute per habitant, quan està el la posició 15 si només s’analitza el deute) o Ultramort (escala del 21è municipi més endeutat al 8è amb més deute per habitant).

La posició d’un municipi dins del rànquing de pobles amb més deute per capita no depèn només de com d’elevat sigui l’endeutament del municipi. També depèn del nombre d’habitants. Com més elevat sigui el nombre d’habitants, més baix es situarà un municipi dins del rànquing. Això és així perquè el total de l’endeutament dels municipi s’hauria de repartir entre més persones. De la mateixa manera, com menys habitants tingui el municipi, més elevat serà el deute per habitant, perquè hi haurà menys on repartir.

És per això que casos com el de Rupià indiquen que el seu deute és molt elevat perquè en tenen més del que els pertocaria en relació amb el número d’habitants.

Jafre marca la mitjana

El municipi de Jafre es troba just al punt mitjà. Per sobre d’ell, uns pocs municipis amb un molt elevat deute per habitant i, per sota, molts pobles amb un deute per habitant baix.

Entre els que tenen un alt deute per capita, Begur, Palamós, o la Bisbal d’Empordà. S’ha de dir, però, que Palamós és un dels casos en què una gran població fa que baixi posicions en l’escala del deute. És el tercer poble amb més deute del Baix Empordà, però si parlem del deute per habitant, és el sisè. Baixa tres posicions en aquesta escala en què, com més amunt, pitjor.

El cas de Palafrugell 

Per sota de Jafre, que marca la mitjana, hi ha municipis rellevants com Palafrugell, amb un deute per habitant que es podria considerar baix respecte la mitjana. El seu cas és bastant únic, perquè és l’únic municipi amb més de 5.000 habitants que es troba per sota de la mitjana. A part de Pals i Palafrugell, tot els municipis amb un baix deute per capita tenen menys de 2.000 habitants.

Petits i endeutats

Serra de DaróParlavà, Ultramort, La Pera i Rupià són els cinc municipis de menys de 500 habitants que es troben a la banda alta de la taula. Una banda alta amb els municipis amb més deute per habitant que està majoritàriament ocupada per municipis de més de 10.000 habitants.

- Publicitat -
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Castell-Platja d’Aro incorpora indicadors informatius sobre la COVID, a la seva trama urbana

El Pla per al reinici econòmic i social del municipi davant els efectes de la pandèmia de Covid-19 inclou un conjunt de 50 mesures valorades en 4’3 milions. En l’àmbit de la mobilitat en els espais més concorreguts per residents, visitants i turistes s’hi ha incorporat cartells que recorden alguns elements de la nova normalitat

Ciudad Jara presenta ‘En Busca del Fuego’

Ciudad Jara és el nou projecte de Pablo Sánchez, excantant i líder del famós grup La Raíz. Aquesta agrupació després de llançar el seu primer disc ‘Donde Nace el Infarto’, presenta ‘En Busca del Fuego’, el seu nou senzill. Aquest tema es va compondre fa set anys, quan el cantant encara formava part de La…

Ciudad Jara presenta ‘En Busca del Fuego’

Ciudad Jara és el nou projecte de Pablo Sánchez, excantant i líder del famós grup La Raíz. Aquesta agrupació després de llançar el seu primer disc ‘Donde Nace el Infarto’, presenta ‘En Busca del Fuego’, el seu nou senzill. Aquest tema es va compondre fa set anys, quan el cantant encara formava part de La…

Torroella de Montgrí adapta la Festa Major de Sant Genís a les mesures sanitàries del Covid-19

El municipi empordanès ja ho té tot apunt per gaudir de la Festa Major de Sant Genís, en un any marcat per l’adaptació de...

Kate Tempest es canvia el nom a Kae Tempest

Kae Tempest, fins ara Kate, ha difós un comunicat a través de les xarxes socials explicant que ha deixat d’identificar-se amb el pronom “she/her” i que ara passa a ser “they/them”. En anglès aquest pronom no implica cap gènere i s’empra pel que aquí coneixem com a “no binari”. A més, ha anunciat que deixa…

Altres notícies