13.9 C
Pals
Dijous, 27 gener 2022
- Publicitat -

Instal·len un dispositiu de radioseguiment a 2 exemplars de duc al Baix Empordà

Endesa i Birding Natura són els impulsors d’aquest programa de preservació de l'espècie

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
spot_img

Birding Natura i Endesa han marcat i alliberat recentment dos exemplars de duc al Baix Empordà. Aquests dos ducs se sumen al projecte de protecció de la biodiversitat. A través d’aquesta geolocalització es vol observar el comportament d’aquesta espècie, registrar dades i informació que ajudin a millorar la seva preservació. Els dos exemplars s’han marcat i alliberat un a Sant Antoni de Calonge i l’altre a les afores d’Albons. 

La captura i instal·lació del dispositiu en el cas d’aquests dos exmeplars, s’ha realitzat directament al camp, sense passar per un centre de recuperació. Segons el Director General de Birding Natura, Jaume Balsells, l’ajuda de diversos obsrevadors d’aus a la zona ha ajudat a la localització d’aquests dos exemplars.

El geolocalitzador que se’ls hi ha instal·lat, disposa d’un aparell que permet fer un seguiment remot i amb localització GPS. El sistema té una bateria que té una autonomia per un any. La informació que s’obtingui d’aquest dispositiu, ha de permetre elaborar informes on s’especifiqui l’activitat diària de l’exemplar i l’evolució i incidències. Així, segons Jaume Balsells, es podran extreure dades i conclusions d’aquesta espècie. 

El projecte d’Endesa i Birding Natura referent al duc

L’objectiu d el’iniciativa, en definitiva, és contribuir a la preservació de l’espècie. Els darrers estudis, segons Jaume Balsells, apunten a que la meitat de les morts que es produeixen en els exmeplars de duc són degudes a causes no naturals com la persecució directa, atropellaments, intoxicacions o electrocucions. 

Els dos exemplars adults alliberats al Baix Emkpordà s’uneixen als 10 exemplars més que s’han alliberat en diversos punts de Catalunya. El projecte preveu que més endevant es marquin 6 exemplars més de polls de duc. Així es veurà l’evolució de l’espècie des que són joves fins que arriben a la seva etapa més adulta. 

La següent fase del projecte també preveu monitoritzar un niu mitjançant una càmera d’infrarojos per verificar que els polls es desenvolupen de manera correcta. Les imatges es podran veure en directe a través d’un enllaç web que serà públic. En definitiva, l’objectiu final d’aquestes accions és adquirir un coneixement més profund sobre els motius i punts exactes de les possibles morts dels exemplars, i així, establir mesures que permetin minimitzar-les.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

El Palamós vol retrobar-se amb la victòria

Partit propici per al Palamós aquest diumenge contra el cuer de 1ª Catalana. Els palamosins, que no aconsegueixen guanyar des de finals de novembre quan van derrotar el Lloret a la jornada 9, reben a La Jonquera al Municipal amb la intenció de tornar a sumar de tres en tres
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -