20.7 C
Pals
Diumenge, 1 octubre 2023
- Publicitat -

Un any de la contaminació d’aigua a la Bisbal i Forallac

Reportatge

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Reportatge sonor

 

Informació important: L’aigua de la xarxa pública de la Bisbal d’Empordà no és apta ni per beure ni per cuinar. Mitjançant els darrers controls de qualitat de l’aigua que es fan de forma periòdica, SOREA l’empresa gestora del subministrament, ha detectat una concentració de productes fitosanitaris a la xarxa d’aigua d’abastament públic a la Bisbal d’Empordà per sobre de la concentració màxima permesa.

És el 4 d’agost de 2016.

L’alcalde de La Bisbal, Lluís Sais, feia públic aquest ban. Hi ha un excés de Diurón i de Terbutilazina a l’aigua de La Bisbal i de Forallac. El Diurón és un herbicida que, en grans quantitats, pot ser cancerigen. Però el risc és baix. La Terbutilazina també és un herbicida, la Unió Europea recomana activar mesures en cas que es detectin possibles contaminacions. És l’empresa que gestiona l’aigua, Sorea, la que detecta els components i fa l’avís a l’ajuntament.

Gemma Pascual, regidora de Medi ambient

L’aigua es pot fer servir per dutxar-se, rentar la roba, o regar les plantes. Per beure, l’ajuntament reparteix garrafes d’aigua entre la població i una cuba les va omplint. Per resoldre la situació, s’instal·len uns filtres de carbó actiu per reduir la concentració d’herbicides. La pregunta és: van actuar prou ràpid?

Oscar Aparicio, cap de l’oposició de l’Ajuntament

La regidora de medi ambient es defensa dient que ells seguien les indicacions dels organismes pertinents.

Gemma Pascual, regidora de Medi ambient

El 24 d’agost, l’aigua torna a ser apta per al consum. Després d’un any, quines accions s’han aplicat per evitar que torni a passar?

Oscar Aparicio, cap de l’oposició de l’Ajuntament

L’Ajuntament assegura que s’està estudiant solucions definitives amb Forallac. De moment, ha apostat per analitzar si és viable la municipalització del servei d’aigua, com s’està fent a altres pobles amb consistoris d’esquerres.

Gemma Pascual, regidora de Medi ambient

Els ecologistes posen deures a les administracions per evitar que torni a passar una crisi com aquesta.

Catherine Perelló, presidenta de SOS Empordanet

L’Ajuntament de la Bisbal publica cada mes al seu web el resultat de les anàlisis d’aigua que fan. Fa mesos que els nivells d’herbicides són baixos. Els ciutadans de la Bisbal poden respirar i beure tranquils.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -