10.2 C
Pals
Dijous, 25 abril 2024
- Publicitat -

Drogues al Baix Empordà: hegemonia del cultiu de marihuana

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

En els últims anys, el cultiu i tràfic de drogues ha anat en augment arreu d’Espanya. Concretament, també a Catalunya i al Baix Empordà. A la comarca, la droga més estesa és la marihuana, ja sigui en plantacions exteriors com en cultius interiors. A més, últimament, els Mossos d’Esquadra tenen una dificultat afegida, i és que els traficants estan fent servir nous mètodes i rutes per distribuir la droga, com ara a través del mar. De tot això n’hem parlat amb les dues comissaries del Baix Empordà que s’encarreguen dels casos de tràfic: l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Sant Feliu de Guíxols i la de la Bisbal d’Empordà.

La marihuana, la droga més comuna

Els Mossos d’Esquadra del Baix Empordà expliquen que el tràfic de drogues, ha augmentat en general, en els últims anys, com ho ha fet arreu del país. A l’ABP de la Bisbal d’Empordà també han notat, sobretot, un augment del tràfic de cànnabis. Asseguren que és la droga “número u” a la comarca. De fet, també ho és a tot Espanya. Segons l’últim informe del Ministeri de l’Interior (2022), més d’un 40% de la població reconeix haver consumit marihuana algun cop a la seva vida.

L’inspector l’ABP de la Bisbal d’Empordà, Martí Pons, explica que per a ells és una “prioritat”.

“hem detectat un augment de cultiu de marihuana a tota la nostra zona”

El mateix passa a la zona de Sant Feliu de Guíxols. L’inspector Francesc Cardús explica que hi ha una “tendència general a l’alça pel que fa al tràfic de drogues”. I afegeix que tot i que la marihuana és la més freqüent, també detecten cada vegada més drogues sintètiques a l’oci nocturn, sobretot en zones turístiques perquè moltes vegades les porten els mateixos turistes. Cardús parla, per exemple, de drogues com ara el fentanil.

Tot i això, Cardús explica que la majoria dels casos amb què es troben són lleus. Diu, això sí, que hi ha diferents nivells i que els més complicats són els que duen a terme grans xarxes de tràfic, que fan un “treball sofisticat”.

Cultiu interior i exterior

Els Mossos d’Esquadra expliquen que la manera com investigar els casos i intervenir és molt diferent segons si són cultius interiors o plantacions exteriors. Segons els agents, les formes més freqüents de detectar una plantació exterior són amb el seu propi patrullatge (tenen una unitat aèria), i els avisos que reben de veïns o caçadors. Pel que fa a les interiors, normalment ho denuncien veïns que es queixen de la pudor o ho detecten ells mateixos a través de les investigacions.

A la zona de la Bisbal, els cultius més freqüents són els exteriors. Sobretot, perquè hi ha espais propensos a tenir-ne, com la base del massís de les Gavarres. Tot i això, l’inspector de l’ABS, Martí Pons explica que també han notat un augment dels cultius interiors, a conseqüència dels esforços que han posat en els exteriors.

 

El tràfic de drogues al Baix Empordà aquest 2023, en dades

[infogram id=”untitled-slide-project-1hmr6g7pnj8dz6n?live”]

Aquestes dades del tràfic de drogues al Baix Empordà comprenen el període entre l’1 de gener i finals d’octubre de 2023. Des de llavors, podrien haver augmentat, ja que s’han fet noves intervencions i detencions. Una de les més recents va ser l’operació a Calonge, Sils i Llorà. A la població del Baix Empordà, els Mossos van detenir dos homes com a responsables d’un cultiu on hi van trobar 172 plantes.

En el conjunt de Catalunya, els Mossos van obrir 38 investigacions per tràfic d’haixix durant els primers 9 mesos de l’any. I, a més, també entre gener i setembre, van detenir 912 persones (un centenar de detinguts al mes de mitjana).

Nous mètodes i vies de tràfic

En els últims mesos, els Mossos també han detectat que cada vegada més traficants busquen noves vies per traficar i fer arribar la droga a Catalunya. Martí Pons explica que hi ha grups criminals que evolucionen i canvien la seva manera de treballar per evitar que els enxampin, de manera que no paren d’aparèixer nous mètodes. Un dels que més ha crescut aquest any és el del tràfic a través del mar, per fer entrar la droga a través de la costa catalana. Els Mossos d’Esquadra expliquen que fan servir narcollanxes, unes embarcacions prohibides a Espanya amb les quals es poden transportar fins a quatre tones de droga de cop. Un mètode que Pons explica que ha incrementat també a la Costa Brava.

De fet, fa pocs mesos hi va haver un cas molt sonat al Baix Empordà, quan va aparèixer una furgoneta plena de droga a la cala d’Aiguafreda de Begur. A dins del vehicle hi havia 2.300 quilos d’haixix.

Apareix una furgoneta carregada de droga i mig bolcada dins l’aigua a la cala d’Aiguafreda de Begur

Preocupació pels menors d’edat

Amb el tràfic de drogues cada vegada més estès (especialment el de la marihuana), la policia està preocupada per l’afectació que pot tenir en els menors d’edat. De fet, segons dades del Ministeri d’Interior, la marihuana és la droga que es comença a consumir a una edat més prematura: als 18,3 anys de mitjana. És per això que Francesc Cardús considera aquest aspecte “una prioritat”. Sobretot, quan s’adonen que a moltes famílies el consum de drogues està “normalitzat”.

Per tot plegat, Cardús creu que no n’hi ha prou amb el que pot fer la policia. Demana coordinació i treballar en profunditat a nivell social.

“la policia hem de fer la nostra feina, però aquí cal un treball de fons a nivell social”

Per la seva banda, Martí Pons també posa el focus en una altra problemàtica actual, que són els furts i robatoris. Segons l’inspector de la Bisbal, molts addictes els cometen per aconseguir diners i així poder comprar droga. És per això que confia que si aconsegueixen reduir el tràfic, també baixaran aquests furts.

 

Els dos inspectors expliquen a Ràdio Capital que no es podrà erradicar el tràfic i consum de droga a la comarca en un futur proper, però asseguren que intentar minimitzar-lo és un dels seus principals objectius.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Fila Indie 3×27 – 24 abril 2024

TRACKLIST MILEY CYRUS, ELTON JOHN I MÉS – NOTHING ELSE MATTERS QUEENS OF THE STONE AGE – THE EVIL HAS LANDED BON...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -