15.5 C
Pals
Dissabte, 4 desembre 2021
- Publicitat -

El batec de l’Empordà

A l’Empordà som terra d’associacions. Sense elles els nostres pobles no serien els mateixos, no tindrien la riquesa actual perquè són elles les que donen vida i cohesió al poble, les que el fan bategar cultural i socialment. El temps, l’esforç i la dedicació de les persones implicades en les entitats és el que realment transforma un poble. Són persones que es treuen hores de son, temps de descans, que mouen cel, mar i terra perquè creuen en el que fan. En una societat on el que predomina és el gaudi personal, l’altruisme té encara més valor, ja que l’opció més còmoda seria despreocupar-se’n. Però, per sort, no ho fan.

Les entitats culturals i de lleure han viscut la frenada en sec de tota la seva activitat a causa de la situació que estem vivint. Aquests dies hem disposat de molt de temps lliure i les persones que formem part d’entitats, normalment aquest temps el dediquem a l’associació. L’anul·lació d’actes pel confinament, la incertesa per planificar activitats i les restriccions per a la celebració d’esdeveniments, fan que avui sigui molt frustrant pensar en el futur. A l’inici del confinament tot es posposava al maig, poc després al juliol-agost i avui tothom parla de novembre-desembre, si tot va bé. Això ens ha demostrat que la vida de les entitats és la seva activitat, la festa major, els concerts, els àpats populars, etc. Sense això ho tenim difícil.

A part del desànim és important ressaltar que les associacions sobreviuen majoritàriament a través tres vies de finançament: l’aportació dels seus socis, la recaptació en les activitats que organitzen i les subvencions dels ens públics. Malauradament aquesta crisi afecta les tres vies de finançament. La probable disminució de socis per l’empobriment de les famílies, la impossibilitat de recaptació per l’anul·lació d’esdeveniments multitudinaris i el possible tall a l’aixeta de les subvencions o la dificultat de justificar-les, ens portarà associacions frustrades i també empobrides.

És el moment d’ajudar a superar aquesta crisi a comerços, persones vulnerables peró també a les entitats del poble. Està en joc el batec cultural i social. Som-hi!

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios