10 C
Pals
Dimarts, 2 març 2021

El bernat marbrejat, una plaga cada cop més estesa a Catalunya

El més llegit

VÍDEO: Així circulava el Tren Petit per Palamós i el Baix Empordà, en el 65è aniversari del seu darrer viatge

Aquest final del mes de febrer ha fet 65 anys que el Tren Petit, que unia Palamós amb Girona,...

Passaport de vacunació: què en pensen els hotelers de la Costa Brava?

La Comissió Europea està treballant en la creació d'un passaport “de vacunació”. Aquest certificat serviria per demostrar que una persona s’ha vacunat i, per tant, podria desplaçar-se amb més llibertat.

Sant Feliu de Guíxols tindrà un centre de trail running

Sant Feliu de Guíxols tindrà el seu propi centre de trail running. Així es va decidir a l'últim ple de l'Ajuntament, celebrat aquest passat dijous 25 de febrer. Junts per Catalunya va presentar una moció per a proposar la creació d'un centre de trail running que ha de convertir-se en un element de dinamització de la ciutat.

Set denúncies per tinença i consum de drogues a la via pública en un mes a Palafrugell gràcies a la unitat canina

Intensifiquen el patrullatge diari a les zones on tenen detectat que hi pot haver tràfic d'estupefaents
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

El bernat marbrejat és una xinxa exòtica, provinent d’Àsia, que es va detectar a Catalunya per primera vegada el 2016, a la província de Girona. Malgrat ser molt semblant als bernats autòctons, se’n diferencien per tota una colla de trets.

Primer, l’aparença. El bernat autòcton sol ser de color verd, i els més petits són ataronjats. En canvi, el bernat marbrejat és marró amb ratlles blanques a les potes i a les antenes.

Segon, l’alimentació. El bernat marbrejat és més perillós per les collites. Al ser de dimensions més grans, la mandíbula li permet xuclar millor la saba de les fruites, el seu aliment predilecte. El bernat autòcton sol atacar més les hortalisses i les fulles, i és més fàcilment controlable.

Un altre factor afegit és que el bernat marbrejat, al ser una espècie invasora, no té depredadors naturals.

Aquest insecte s’ha estès sobretot per zones del litoral, però des del seu primer avistament al 2016 ja s’ha detectat a més de 130 municipis. Entre les mesures, alguns ajuntaments ja han començat campanyes de detecció i exterminació de l’insecte, alertant a la població i demanant la col·laboració ciutadana.

Campanya de l’ajuntament de Bordils per detectar i controlar la plaga del bernat marbrejat.

A més, cal recordar a la població que ara a l’hivern aquest insecte busca refugi i és molt probable que se’l trobi a les cases. La recomanació és eliminar-lo de seguida, tot i que els insecticides no són eficaços. Sobretot es demana que no s’alliberi a l’aire lliure. Un dels factors que converteix aquest insecte en una amenaça és la falta de depredadors i la extrema facilitat amb la que es reprodueix.

Algunes de les mesures que s’està estudiant des del Departament d’Agricultura, a part de la col·locació de trampes i reixes metàl·liques, és la d’alliberar una espècia concreta de vespa asiàtica que si que les depreda.

Campanya del Departament d’Agricultura de la Generalitat contra el bernat marbrejat.

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Passaport de vacunació: què en pensen els hotelers de la Costa Brava?

La Comissió Europea està treballant en la creació d'un passaport “de vacunació”. Aquest certificat serviria per demostrar que una persona s’ha vacunat i, per tant, podria desplaçar-se amb més llibertat.

Altres notícies