12 C
Pals
Dissabte, 7 desembre 2024
- Publicitat -

El canvi climàtic ja està afectant a la Costa Brava, segons el catedràtic Josep Mas-Pla

El canvi climàtic amenaça la sostenibilitat hídrica i la seguretat costanera del Baix Empordà. Segons Josep Masplà, catedràtic d’Hidrogeologia, la reducció de les pluges i el cabal del Ter ja afecta la recàrrega dels aqüífers, mentre que l’augment del nivell del mar podria inundar zones com l’Estartit. L’expert reclama una gestió estratègica que equilibri costos i adaptació davant aquests desafiaments.

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

 

El Baix Empordà s’enfronta a un futur condicionat pel canvi climàtic, especialment en l’àmbit dels recursos hídrics i la seguretat costanera. Al programa Tarda Capital, amb Joan Bosch, el catedràtic d’Hidrogeologia i professor de la Universitat de Girona Josep Mas-Pla, ha explicat els principals desafiaments que afronta la comarca.

Segons Mas-plà, la situació hídrica del Baix Ter és complexa. “Tenim aqüífers molt bons, però la recàrrega està en risc a causa de la reducció de les pluges i el cabal del riu Ter”, ha afirmat. L’expert alerta que aquesta disminució, combinada amb una demanda creixent per ús agrícola i urbà, sobretot en temporada turística, pot derivar en greus dèficits hídrics a zones com Rupià i Fuixà.

Pel que fa a les zones costaneres, Masplà preveu un augment del nivell del mar d’aproximadament un metre abans del 2100, segons diversos models científics. Això podria inundar infraestructures clau com aeroports, carreteres o zones urbanes, incloent-hi espais vulnerables com l’Estartit. Masplà destaca que la falta de protecció de la línia costanera podria transformar zones habitades en aiguamolls.

Davant aquest escenari, Masplà planteja dos camins: fer grans inversions en obres de protecció, com diques similars als dels Països Baixos, o redefinir els usos del territori per adaptar-se als canvis inevitables. “És una decisió que requereix debat i reflexió, ja que implica equilibrar costos econòmics amb necessitats ambientals”, ha puntualitzat.

Malgrat les pluges recents, el catedràtic insisteix que la sequera és un problema crònic. Des dels anys 90, les anomalies negatives de precipitació han estat constants, deixant dèficits acumulatius que no es poden compensar amb episodis puntuals de pluges. Això afecta especialment els aqüífers i les zones forestals, que continuen patint una manca de recursos.

En aquest context, Masplà subratlla la importància de dades rigoroses, com les recollides pel meteoròleg Josep Pascual, per elaborar plans d’adaptació efectius. “El risc existeix, i cal que la ciutadania i les autoritats prenguin mesures concretes”, ha conclòs.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Joan Dausà comença la seva gira de Nadal amb gran èxit de públic

Joan Dausà ha iniciat aquest dijous la seva tradicional gira de Nadal que ja s’ha convertit en tot un clàssic d’aquestes festes gràcies a l’èxit de la proposta. En total seran dinou concerts arreu del territori davant 17.000 espectadors que no s’han volgut perdre les darreres actuacions de l’artista abans d’una aturada per preparar el
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -