- Publicitat -

Aquest dilluns, 28 de setembre ha tingut lloc la signatura d’un conveni marc entre l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, mitjançant el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), i l’Ajuntament de Palamós que té per finalitat emprendre actuacions de col·laboració i promoció conjunta en els àmbits de la recerca, la conservació i la difusió del jaciment.

L’acord manifesta la voluntat d’ambdues institucions de continuar amb una estreta línia de col·laboració que repercuteixi en un major coneixement i valoració del jaciment arqueològic del poblat ibèric de Castell i la seva rendibilització cultural a través d’un desenvolupament sostenible.

Des de fa anys, ambdues institucions han treballat conjuntament amb la finalitat de donar a conèixer entre el públic local i visitant els valors històrics, paisatgístics i experiencials del poblat iber i del seu entorn.

L’acte de signatura ha tingut lloc a la Capella del Carme, Espai d’Art i Patrimoni de Palamós, en presència de l’alcalde de Palamós Lluís Puig, la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar; el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, i el director del MAC, Jusèp Boya. L’acte també ha comptat amb la presència de la regidora de Patrimoni Local, Maria Puig; i del regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós, Xavier Lloveras, així com de responsables del Museu de la Pesca de Palamós i de la seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

L’alcalde Lluís Puig ha manifestat que la formalització d’aquest conveni, “que no fa més què confirmar la llarga i estreta col·laboració mantinguda durant els darrers anys amb el MAC i concretament amb la seu d’Ullastret en la conservació i difusió del jaciment del poblat ibèric de Castell”. “Aquest acord de treball conjunt, referma l’afany que des de l’Ajuntament de Palamós tenim per la preservació del nostre litoral i no només en aspectes mediambientals sinó també en els que fan referència al seu patrimoni i a la seva història”.

L’alcalde també ha afegit que “el poblat ibèric de Castell és un clar actiu patrimonial del nostre municipi i del territori que ens envolta, és responsabilitat de tots preservar-lo i divulgar els seus valors”.

La directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar, ha refermat el compromís de colaboracio del Govern del país, a través del Departament de Cultura, en la recuperació i posada en valor del patrimoni del nostre país. “Aquest és un exemple que constata la colaboracio entre administracions per fer-ho possible. Cal posar en valor el treball pluridisciplinar dels nostres professionals i el treballall en xarxa que ens permet avançar com a país. El patrimoni és el nostre passat que ens referma qui som en el present i poder créixer i avançar en el futur”.

Durant l’acte també ha anunciat la voluntat de la Direcció General del patrimoni Cultural de destinar 30.000 € a la conservació i consolidació de les estructures arqueològiques del poblat ibèric de Castells, malmeses durant els darrers temporals i afectades recentment per un grafit en un dels murs.

Prèviament a la signatura del conveni, s’ha realitzat una visita a l’excepcional jaciment. El poblat Ibèric de Castell es troba a l’Espai Natural Castell-Cap Roig, un paisatge únic en la seva configuració (natura verge i testimonis de l’activitat tradicional continuada des de temps prehistòrics), i constitueix un testimoni de la identitat dels palamosins i palamosines i del territori de l’Empordà.

Construït inicialment al segle VI aC, esdevingué un important enclavament en les rutes comercials vinculades a la ciutat grega d’Empúries. Està localitzat en una petita península, fet que va proporcionar els seus habitants, pertanyents a la tribu dels indigets, un alt control del territori.

El seu desenvolupament es va anar adaptant a l’orografia del turó tal com mostren les diferents estructures construïdes en successives terrasses amb la finalitat de salvar els desnivells existents. El jaciment forma part de la Ruta dels Ibers del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

- Publicitat -