El port de Palamós acollirà, els dies 17 i 18 de maig, la divuitena edició del festival Palamós Terra de Mar, una gran festa marítima que enguany estarà dedicada a les unitats, institucions i serveis que treballen en la vigilància del mar. El programa vol reconèixer la feina de seguretat, salvament i protecció ambiental que duen a terme aquests cossos des de diferents àmbits.
Amb aquest objectiu, el festival oferirà la possibilitat de visitar embarcacions destacades com el vaixell Fulmar, de prop de 70 metres, destinat al control duaner i pertanyent a la Unitat Marítima de l’agència tributària; o el patruller Toralla, de 30 metres, amb base al port de Cartagena i operat per l’Armada Espanyola. També s’hi podrà veure el remolcador Mesana i l’embarcació Salvamar Sirius, amb funcions de rescat i gestionades per la Direcció General de la Marina Mercant.
A aquesta mostra de vigilància marítima s’hi sumaran altres embarcacions com la llanxa Cap de Creus, del cos dels Mossos d’Esquadra; la patrullera Río Guadalquivir de la Guàrdia Civil; i el vaixell Mar Brava dels Agents Rurals, encarregat del control i protecció ambiental del litoral.
A més, el públic també podrà visitar embarcacions amb valor històric i pesquer com la goleta-quetx Ciutat Badalona, construïda l’any 1929, que durant dècades va fer cabotatge al mar Bàltic i a les Antilles. També es podrà pujar a la barca Estrella del Sur III, del port de Palamós, especialitzada en la pesca de la gamba i en activitats de pescaturisme. Dues barques de pesca tradicionals de fusta, la Gacela i l’Estrella Polar, que formen part del Museu de la Pesca, completaran l’exposició flotant.
Un dels grans atractius del festival seran les rutes pel litoral de Palamós a bord de tres embarcacions. La primera serà la goleta Äran, una nau centenària amb capacitat per a unes 50 persones, que originàriament transportava mercaderies per cabotatge al Mar del Nord. Les altres dues embarcacions són modernes i poden portar fins a 120 passatgers. Estan equipades amb finestres per veure el fons marí, situades sota la línia de flotació. Els recorreguts tindran una durada aproximada de tres quarts d’hora i mostraran espais emblemàtics com cala Margarida, la platja de la Fosca, el castell de Sant Esteve o l’espai natural de Castell-Cap Roig.
El festival també oferirà activitats pensades per a tots els públics. Hi haurà propostes per a la iniciació a la navegació amb vela lleugera, caiac o paddle surf; demostracions de cuina marinera amb productes locals; regates amb llagut català; tallers infantils i jocs per a la canalla. A més, es podran fer visites guiades al Museu de la Pesca i a la zona portuària.
Com cada any, el port acollirà un mercat d’artesania amb parades de productes elaborats a mà, i durant les dues jornades hi haurà concerts de música i espectacles de dansa per completar l’oferta d’oci.
Per accedir a totes les activitats, incloses les navegacions i les visites als vaixells, caldrà portar la polsera del festival, que es podrà comprar per 6 euros als punts d’informació del port o bé a través del web tickets.museudelapesca.org. Els infants menors de 2 anys tindran entrada gratuïta si van acompanyats d’un adult amb polsera.
Com a prèvia del festival, el divendres 16 de maig s’han programat dues activitats gratuïtes i obertes a tothom. A les sis de la tarda s’inaugurarà al Museu de la Pesca l’exposició “Més enllà de la fi del món”, centrada en una expedició sostenible a l’Antàrtida realitzada per tres aventurers catalans. Una hora després, a l’Espai del Peix, es farà una taula rodona amb representants de les institucions de vigilància marítima participants, que explicaran de primera mà la seva tasca a la mar.