21.2 C
Pals
Dijous, 6 octubre 2022
- Publicitat -

El fons d’imatge de la Diputació de Girona s’amplia amb 25.000 fotografies de la Costa Brava dels anys setanta

Recullen els anys de l'arribada massiva de turistes i les ha cedides el diari nord-català L'Indepéndant

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, l’INSPAI, ha ampliat el seu fons amb gairebé 25.000 fotografies de la Costa Brava de finals dels anys seixanta i els setanta. Les ha cedides el diari nord-català L’Indepéndant, que durant vuit estius va publicar un suplement que s’encartava amb els exemplars que es venien a comarques gironines.

Titulat ‘Costa Brava’, és un testimoni de l’impacte massiu de l’arribada de turistes i la transformació del paisatge al litoral de la demarcació. A més de recollir l’època daurada de les discoteques, la Gauche Divine i el ‘destape’, el fons també inclou retrats d’artistes i personatges de la premsa rosa d’aleshores, com Antonio Gades, La Chunga, Johnny Halliday, Charles Aznavour, Serrat o Peret.

Durant els estius dels anys 1969 i 1977, L’Indépendant va publicar el suplement ‘Costa Brava’. Es venia amb els exemplars del diari que es distribuïen a les comarques gironines i sobretot s’adreçava als turistes francesos.

Festa en una discoteca de l'Escala, 1977  Autor: Diputació de Girona. INSPAI, Centre de la Imatge. Fons L'Indépendant (autoria desconeguda)
Festa en una discoteca de l’Escala, 1977
Autor: Diputació de Girona. INSPAI, Centre de la Imatge. Fons L’Indépendant (autoria desconeguda)

Les fotografies i els textos són la crònica del dia i la nit de l’època daurada de les discoteques, la Gauche Divine i el ‘destape’, i també d’espectacles folklòrics i d’anècdotes d’artistes i personatges de la premsa rosa. Així, per exemple, tot aquest extens fons de l’Indepéndant inclou retrats d’Antonio Gades, La Chunga, Johnny Halliday, Charles Aznavour, Joan Manuel Serrat, Peret, Julio Iglesias, Camilo Sesto o El Cordobés.

Gràficament, segons subratlla la Diputació, el suplement “es va nodrir del treball de grans fotògrafs del moment”, com ara Pablo García Cortés, ‘Pablito’. Precisament, el seu fons es conserva a l’INSPAI, que aquest any commemora el centenari del naixement del fotògraf amb una exposició itinerant.

24.939 fotografies

En total, L’Indépendant conserva fins a 24.939 fotografies del suplement ‘Costa Brava’. Ara, totes elles s’han ingressat al Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, que les digitalitzarà i conservarà. En concret, les sotmetrà a tres tipus de tractaments: arxivístic (descripció, classificació, codificació, avaluació, tria…), digital (digitalització de còpies màster per a la conservació i de còpies per a la consulta) i de conservació.

L’acord de cessió s’ha oficialitzat aquest dimarts a la tarda a Perpinyà, a la seu del diari. El vicepresident i diputat de Cultura, Albert Piñeira, i el director de L’Indépendant, Alain Baute, van signar el conveni que permet a l’INSPAI passar a tenir cura de tot aquest fons.

Platja Gran de Tossa de Mar plena de banyistes, estiu de 1977  Autor: Diputació de Girona. INSPAI, Centre de la Imatge. Fons L'Indépendant (autoria desconeguda)
Platja Gran de Tossa de Mar plena de banyistes, estiu de 1977
Autor: Diputació de Girona. INSPAI, Centre de la Imatge. Fons L’Indépendant (autoria desconeguda)

Piñeira va destacar que els milers de fotografies són “un testimoni gràfic únic sobre un moment clau de la història contemporània de les comarques gironines i, especialment, dels municipis de la Costa Brava”. “Aquella etapa va comportar un auge majúscul en molts aspectes i també un retrocés en d’altres; una revolució holística que, més enllà del turisme com a concepte general, va afectar àmbits molt diversos”, va subratllar.

A més, el vicepresident també va voler posar en relleu que aquest acord també és “un pas endavant en la col·laboració institucional entre una banda i l’altra dels Pirineus”. A més de Piñeira i Baute, a la signatura del conveni també van assistir-hi l’alcalde d’Elna i vicepresident del Departament dels Pirineus Orientals, Nicolas Garcia; el president de la Cambra de Comerç i Indústria dels Pirineus Orientals, Laurent Gauze; la cap d’INSPAI, Natàlia Navarro, i el redactor en cap del diari nord-català, Pierre Mathis.

La signatura del conveni entre la Diputació de Girona i L'Indépendant, que va permetre ingressar al fons d'INSPAI les gairebé 25.000 fotografies de la Costa Brava dels anys seixanta i setanta  Autor: Cedida per Olivier Got / L'Indépendant
La signatura del conveni entre la Diputació de Girona i L’Indépendant, que va permetre ingressar al fons d’INSPAI les gairebé 25.000 fotografies de la Costa Brava dels anys seixanta i setanta
Autor: Cedida per Olivier Got / L’Indépendant

Aquest no és el primer fons de L’Indépendant que acull el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona. Des del 1998, disposa d’un miler d’imatges publicades al diari. Són fotografies d’autoria desconeguda, i aquest ingrés recent ajudarà a completar-ne la informació.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Una producció rodada a l’Empordà es converteix en la primera d’Europa en finançar-se amb NFT

El llargmetratge 'Calladita' està protagonitzat per Ariadna Gil, Luis Bermejo i Paula Grimaldo
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -