10.1 C
Pals
Divendres, 17 gener 2025
- Publicitat -

El futbol femení del Baix Empordà fa un pas endavant

La representació de dones en esports femenins a Catalunya i al Baix Empordà cada cop creix més. Un dels esports on s’ha apreciat un creixement exponencial és el futbol. I a la comarca són diversos els clubs on les dones poden jugar a futbol sense haver de crear equips mixtos.  

La constància de la UE La Pera

Un dels equips amb més tradició i on s’ha fet una clara aposta pel futbol femení és la UE La Pera. Ja fa més de 25 anys que van posar aquest equip en marxa i les seves jugadores – la Lia, la Gispi, l’Elisa i la Maria – i el seu entrenador, en Sergi, són alguns dels membres que formen part d’aquest equip femení. Les jugadores admeten que al principi van començar a jugar amb equips mixtos (nois i noies barrejats), tot i que han decidit quedar-se a la UE La Pera per la competitivitat de l’equip i l’acceptació que tenen per part del club.  

Una de les problemàtiques que tenen les jugadores quan volen començar a jugar a futbol és trobar un club que faci aquesta aposta per les categories femenines. “Un cop entres en la dinàmica, però, és més senzill conèixer els clubs que tenen equips femenins”, admeten les jugadores.  

L’entrenador de l’equip femení de la UE La Pera, en Sergi, explica que al principi va ser complicat, però reconeix que un cop agafada la tècnica i la resistència física va ser senzill poder desplegar “el seu futbol” amb les jugadores que entrena. Les jugadores admeten que al final cal crear “aquesta bona dinàmica” amb l’equip i l’entrenador, i alhora buscar “aquell punt de competitivitat”.  

Les jugadores admeten que l’auge del futbol femení i la proliferació d’equips femenins arreu de Catalunya es deu en part al prestigi que està assumint el Barça femení. Això aporta certs avantatges a les jugadores a l’hora de competir, però també admeten que encara hi ha feina per fer.  

Una de les tasques que fan des de la UE La Pera és promoure aquest esport femení. Per això, les jugadores no es dediquen únicament a jugar a futbol, sinó que també han entrenat algun cop equips de nens i nenes del mateix club. En aquestes situacions, “sobta que la gent se sorprengui que les entrenadores dels equips formatius siguin noies”.  

Jugadores de la UE La Pera
Jugadores de la UE La Pera amb el seu entrenador

La consolidació del futbol femení a l’Aro CE

Un dels equips que compta amb un planter femení més ampli és l’Aro CE. El seu president, en Ricard Pla, explica que fa més de sis anys que el club fa una aposta clara pel futbol femení. A més, l’equip sénior de l’Aro CE va primer de la seva categoria. Ricard Pla explica que l’antiga coordinadora del futbol femení del club va treballar molt per mirar de reunir les jugadores per formar els diversos equips.

A l’Aro hi ha 25 equips de futbol, sis d’ells són de futbol femení. La coordinadora del futbol femení de l’Aro i jugadora, Martina Cáceres, reconeix que la repercussió mediàtica que té actualment el futbol femení ajuda molt a atraure jugadores, sobretot en categories més baixes.

L’Alexandra i la Clara, dues jugadores de l’equip cadet de l’Aro, expliquen que buscaven un equip format únicament per noies i, per això, van acabar en aquest club.

D’altra banda, l’Anna, la Maria i la Jana, jugadores de l’equip júnior, ja fa un temps que juguen a l’equip femení de l’Aro. Però reconeixen que en aquest club és on han trobat el seu lloc per poder jugar.

Ricard Pla, president, i Martina Cáceres, coordinadora dels equips de futbol femení
Ricard Pla, president, i Martina Cáceres, coordinadora dels equips de futbol femení

Una proposta diferent a la Santa FC

Un dels equips femenins que fa poc que ha saltat a l’escena esportiva del Baix Empordà és la Santa FC, un equip completament femení. Dues de les seves jugadores, la Maria Antón i la Laura Muñoz, expliquen que el club femení va néixer aquesta temporada. Reconeixen que ha estat complicat trobar jugadores, però finalment han format quatre equips amb amigues i conegudes.

La Santa és un equip exclusivament femení, tal com passa amb altres clubs. La Maria, que ha jugat en equips mixts, i la Laura reconeixen que en un club on només hi ha noies els dona espai per jugar de manera més còmoda.

Totes dues jugadores estan molt contentes de poder jugar a futbol, però esperen aconseguir mantenir i estabilitzar el club i poder continuar jugant les properes temporades.

El cas d’èxit de l’UE l’Estartit

Un dels clubs amb més trajectòria i amb més equips femenins actualment al Baix Empordà és l’UE l’Estartit. El club es va fundar el 1983, però el director esportiu del club, Ramon Codina, explica que els equips femenins fa uns 25 anys que es troben en actiu. A diferència de la dinàmica d’altres clubs, l’UE Estartit va decidir deixar el futbol masculí fer una aposta únicament pel futbol femení. Reconeix que “l’efecte Barça” ha fet que el nombre de jugadores augmenti en els darrers anys.

Actualment, l’UE Estartit té vuit equips de futbol femení en diverses categories: des de l’aleví fins al sènior. Una de les seves jugadores de l’equip cadet, Izarbe Ferrando, explica que des de petita juga en aquest club i reconeix que comptar únicament amb categories femenines les afavoreix a l’hora de jugar.

La Marta López i la Mireia Camps, juguen al Juvenil B, i reconeixen que s’entenen molt bé amb l’equip que tenen i jugar en un club únicament femení és un “punt a favor”.

La Núria Masó, jugadora del Juvenil A, va començar de ben petita a jugar a futbol i va passar per equips mixtos. Però, finalment, va acabar jugant a l’UE Estartit. Explica, però, que jugar únicament amb noies és més senzill.

La Carla Alós, jugadora de l’UE l’Estartit, afirma que va començar a jugar a futbol al pati de l’escola, però va acabar apuntant-se a l’UE l’Estartit. Ja fa més de 8 anys que hi juga i se sent “com a casa meva”.

I, finalment, la Laia Bonache, que forma part de l’equip sènior de l’UE l’Estartit explica que ella va jugar únicament un any jugant amb nois. A més, reconeix que ha estat en altres equips, però ha decidit quedar-se a l’UE l’Estartit.

Comparteix

Reportatges

Reportatges
MÉS

[REPORTATGE] Quants desnonaments hi ha hagut al Baix Empordà en els últims 10 anys?

En els últims 10 anys, al Baix Empordà hi ha hagut més de 3.500 desnonaments. Si mirem els últims dos anys, la xifra és de 293. Hi ha dos factors principals que provoquen els desnonaments, l’impagament del lloguer i l’execució hipotecària. Els desnonaments que no s’emmarquen en aquests dos motius, el Consell General del Poder Judicial els classifica com a “altres”. 

Els comerciants del Baix Empordà es preparen per superar les xifres amb les vendes de Nadal

Les associacions de comerç impulsen activitats i sortejos per dinamitzar les compres en els dies previs a les festes.

Què és un portal quàntic, i per què l’utilitza en Salvador Dalí?

Un portal quàntic és un concepte inspirat en la física quàntica que connecta dues parts de l’univers de manera instantània. Aquesta idea ressona amb l’obra de Salvador Dalí, qui podria haver explorat els portals com una metàfora del seu univers surrealista, ple de temps, espai i dimensions deformades.

Els pescadors del Baix Empordà s’aturen davant la proposta de la Comissió Europea de limitar els dies de pesca

Aquesta reducció, tal com denuncien des del sector pesquer, implica que les barques de pesca només podrien sortir a feinejar entre 20 i 28 dies durant l'any, en comptes dels 150-160 dies que tenen en l'actualitat.