El ple de Torroella no votarà la moció pels correbous, malgrat la insistència del PDeCAT

Imatge d'arxiu. Votació dels correbous al ple de Torroella.

Aquest dijous hi ha programat el ple municipal del mes de juliol de Torroella de Montgrí, però a l’acte no hi ha un punt dedicat a votar si aquest any hi haurà correbous a la Festa Major. Malgrat les insistències del PDeCat, el passat dilluns 26 de juny l’exalcalde Jordi Cordon (PDeCAT) va rebre un decret de l’Ajuntament que rebutjava la moció que va presentar perquè se celebrés la votació, ja que l’alcalde Josep Maria Rufí (ERC) considera que aquest punt ja ha estat debatut i el procediment ja ha estat tramitat per l’Ajuntament, ja que es va suprimir el municipi de Torroella de l’annex de la llei de festes tradicionals amb bous.

Tot i així, el PDeCAT argumenta que no s’exigeix formar part de la llista de municipis sinó un informe que acrediti que és una tradició local, i va denunciar al Departament de Governació el veto a la moció que havia presentat, ja que considera que viola un article de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, el qual reconeix el dret dels grups municipals a presentar al ple propostes de resolució per debat i votació, i que s’han d’incloure a l’ordre del dia.

D’altra banda, l’entitat organitzadora de vaquetes, la Penya San Marcos, també va presentar una instància a l’Ajuntament que demanava que s’aprovés la celebració per aquest any.

El maig del 2016 es va declarar en el ple municipal que Torroella seria una localitat lliure de correbous, però hi va haver vaquetes igualment perquè l’alcalde Cordon va fer servir el seu vot de qualitat. Per aquest motiu, Josep Maria Rufí (ERC), que en aquell moment formava govern amb PDeCAT, va marxar del govern i va presentar la moció de censura contra ell al juliol, i per això ara que és l’alcalde, insisteix en què aquest tema ja es va debatre en el seu moment.

Com que en el ple ordinari d’aquest dijous no hi ha el punt dels correbous, el PDeCAT ha posat sobre la taula organitzar una consulta popular perquè sigui el poble qui decideixi si s’ha de celebrar o no. Per aprovar aquesta consulta, el partit estudia forçar un ple extraordinari, en el qual necessitaria el suport d’una quarta part dels regidors del ple, de manera que està plantejant que sigui el COET, una formació que ha defensat consultes populars en diverses ocasions, qui doni suport.

Jordi Cordon no ha volgut fer declaracions en aquest mitjà.