16.6 C
Pals
Divendres, 20 setembre 2024
- Publicitat -

El Servei d’Arxiu de Palamós recull més de 200 imatges de l’aspecte del municipi després de la Guerra Civil

La mostra es complementa amb una seixantena de fotografies actuals dels mateixos indrets que tenen com a objectiu poder ajudar a identificar edificis, espais, carrers i places

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El recull d’imatges “Viatge a Palamós i Sant Joan bombardejats“, ja és consultable al web del Servei d’Arxiu Municipal de Palamós, segons informa la Revista del Baix Empordà. Aquesta galeria posa a disposició de la ciutadania més de 200 imatges de l’aspecte dels edificis, equipaments i carrers del municipi després de la Guerra Civil.

Aquestes fotografies formen part majoritàriament del fons de l’Ajuntament de Palamós, i també de la col·lecció Medir Perxés. La mostra es complementa amb una seixantena de fotografies actuals dels mateixos indrets que tenen com a objectiu poder ajudar a identificar edificis, espais, carrers i places.
Aquesta comparativa ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’investigador local Pere Trijueque, fill predilecte de la vila, el qual ha contextualitzat les fotografies a partir d’altres imatges, o de referències documentals històriques.
El conjunt ofereix una foto fixa de punts concrets de Palamós i Sant Joan, de fa 80 anys, després dels freqüents i intensos bombardeigs que van patir, i també d’espais, com el Puig del Molí de Vent amb la bateria de costa que va ser inutilitzada durant la retirada de les tropes republicanes, al final de la Guerra Civil.
Aquestes imatges formen part d’un reportatge que data entre els anys 1939 i 1940, i es contempla que probablement obeïen a la necessitat de documentar l’afectació dels edificis i equipaments públics i privats a fi de gestionar administrativament les ajudes de “Regiones devastadas”.
Aquests documents fotogràfics permeten poder viatjar a aquells primers temps duríssims del municipi una vegada acabada la Guerra Civil, amb un 50 % dels edificis públics i particulars en estat de ruïna o amb afectacions. Totes les imatges es poden veure juntament amb la seva descripció i també descarregar-les.
Després de 80 anys són pocs els edificis que s’han preservat en el temps. Alguns, com per exemple el Far, el Tinglado, la Casa Montaner, la Banca Ribera, la fàbrica Tauler, permeten reconèixer el municipi dessolat i revisitar-lo amb uns altres ulls.
Aquest projecte s’inclou dins els actes culturals de la Festa Major de Palamós 2020 que s’inicia aquest cap de setmana, i ja es pot visionar en línia.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Drets Socials demana la col·laboració de Foixà per acollir menors i manté el recurs per habilitar El Mercadal

El Departament de Drets Socials ha sol·licitat la "màxima col·laboració" de l'Ajuntament de Foixà en l'acollida de menors, tal...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -