10.6 C
Pals
Dissabte, 20 abril 2024
- Publicitat -

Matí gèlid, Tramuntana i alteració marítima

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Comença una setmana en qué continuem immersos en aquest episodi de fred i vent. La Tramuntana ahir va deixar registres de més de 70 km/h a la Bisbal d’Empordà,  80 km/h a Palafrugell i Torroella de Montgrí, i a Roca Maura (225 m d’altitud) a l’Estartit es van superar els 100 km/h. Aquesta passada matinada ha afluixat el vent i això ha permès que l’inici de dia sigui molt fred amb gelades a zones menys exposades al vent. La temperatura mínima ha baixat fins als -3,3 ºC a la Bisbal d’Empordà, -1,3 ºC a la Tallada d’Empordà i -0,3 ºC a Castell d’Aro. En canvi els valors s’han mantingut entre 2 i 3 ºC positius per exemple a Palafrugell i Torroella de Montgrí on el vent encara ha bufat de nit.

La Tramuntana ens seguirà acompanyant i avui bufarà amb cops que poden ser més forts al migdia de fins a 80 km/h, juntament amb alteració marítima: onades de més de 2,5 m i mar de fons de component nord.

En conjunt dilluns serà assolellat amb alguns núvols prims i temperatura màxima inferior als 10 ºC. La nuvolositat s’incrementarà durant la propera nit.

Risc de nevades al Baix Empordà?

Tot i que aquests dies l’ambient és gèlid, no hi ha cap previsió de temporal de neu al Baix Empordà, però no es pot descartar algun fenomen anecdòtic en forma de ruixat de neu rodona, aiguaneu o calamarsa demà.

La situació meteorològica comença a ser delicada a partir de la propera matinada amb cel més tapat i l’arribada de possible precipitació. Dimarts poden arribar ruixats dispersos que, coincidint amb moments d’afebliment del vent les primeres hores del dia, la baixa temperatura i una cota de neu que baixarà dels 400 als 200 metres, pràcticament a qualsevol cota podríem veure alguns flocs d’aiguaneu o algun ruixat de neu rodona. Com sol passar en aquestes situacions cal que coincideixin molts factors (menys Tramuntana, suficient aire fred i que arribi precipitació). L’arribada de precipitació és on més discrepen els models meteorològics.

El més probable és una primera entrada de precipitació feble que pot caure localment en forma de neu fins a cota zero el matí de dimarts, i una segona banda de precipitació a la tarda, aquesta en forma de pluja o plugims ja que la cota serà més elevada a la tarda situant-se als 800 metres al final del dia.

Segons l’avís de perill (en el seu llindar més baix possible d’1 sobre 6), el Servei Meteorològic de Catalunya inclou el Baix Empordà a les comarques on la neu pot agafar a partir de 400 m, per exemple emblanquinant transitòriament les Gavarres.

Avís de Situació Meteorològica de Perill per neu a 400 m. Emès el 22-01-2023 amb validesa pel 24-01-2023.
Avís de Situació Meteorològica de Perill per neu a 400 m. Emès el 22-01-2023 amb validesa pel 24-01-2023.

Més enllà del que ens pugui deixar dimarts i que actualitzarem en aquesta secció del temps de radiocapital.cat, els protagonistes de la resta de setmana seran el vent de Tramuntana i l’ambient fred.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

La Junta de Veïns de l’EMD ratifica els acords de la comissió bilateral amb l’Ajuntament per portar la gestió financera de l’anterior govern als...

La comissió Bilateral Ajuntament - EMD va decidir el passat 4 de març per unanimitat enviar les conclusions de...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -