7.5 C
Pals
Dimecres, 30 novembre 2022
- Publicitat -

El volcà desconegut del Baix Empordà que es troba al Massís del Montgrí

El volcà de l'Aixart es troba just al costat del Massís del Montgrí i va ser descobert fa més de vint anys.

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El volcà de l’Aixart es troba just al costat del Massís del Montgrí i va ser descobert fa més de vint anys. En concret va ser l’any 1996 quan dos catedràtics del departament de ciències ambientals de la Universitat de Girona, Lluís Pallí i Carles Roqué, van descobrir la zona. L’erupció que es va produir en aquell entorn va ser fa més de 6 milions d’anys. Tot i això, el descobriment va ser tota una sorpresa.

La boca del volcà de l’Aixart medeix uns 200 metres de diàmetre i està situada al costat de l’antiga Base Loran, a l’Estartit. En un principi es creia que la zona formava part d’una dolina. Una dolina és una superfície que pren una forma més o menys circular i cònica en profunditat. Així, la forma era confusa. Però en una sortida de camp amb estudiants, l’equip de Pallí i Roqué es va adonar de l’existència de restes volcàniques a la zona. I van concretar que aquella formació pertanyia a un aflorament volcànic. Tal com explica Carles Roqué, professor i doctor en geodinàmica externa de la Universitat de Girona, va ser una sorpresa.

La zona, per la seva topografia, es creia que era una dolina. Però l’anàlisi dels materials trobats, les bretxes, tufs i basalts massius de color gris negrós van suposar el descobriment per part de l’equip de científics. A més, era complicat saber a simple vista que la zona havia estat un volcà. No té la típica forma de con volcànic, ja que a causa de l’erosió i els canvis en el terreny la zona va quedar disimulada en una falsa dolina, tal com afirma Carles Roqué.

Tot i que el descobriment es va fer més de vint anys, torna a estar a l’ordre del dia. Sabem que la zona volcànica a Catalunya es concentra al voltant de la Garrotxa. Però segons Carles Roqué l’activitat volcànica recent de Catalunya es troba en alt grau i de manera general a la provínica de Girona. A principis del 2000, a part de l’aflorament volcànic de l’Aixart, es van trobar altres zones volcàniques a la provincia gironina.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Calonge recull firmes per arreclar el campanar de Sant Martí

Els calongins impulsen una recollida de firmes per tal de tornar a fer funcionar el campanar i el rellotge de l’església.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -