24.4 C
Pals
Diumenge, 23 juny 2024
- Publicitat -

Els cellers DO Empordà, els primers a Espanya en utilitzar la carinyena blanca

Temps de lectura: 1 minut
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La carinyena blanca, una nova varietat de raïm, serà utilitzada per primera vegada a Espanya als cellers de la DO Empordà. Així doncs, es podran comercialitzar a partir de la següent verema.

Així ho ha publicat la resolució del Boletín Oficial del Estado que portava anys de reivinicacions i gestions, ja que d’entrada no va ser incorporada quan es va crear la denominació (l’any 1975). El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà ha posat en marxa un pla per potenciar-ne el seu ús, ja que fins ara només l’havien fet servir alguns cellers de manera experimental, i crear un distintiu per identificar els vins que s’han elaborat amb la carinyena blanca. També, els tècnics de la denominació han fet un estudi sobre la concentració d’aquesta varietat, deduïnt que n’hi ha 19 hectàrees i que principalment són al Coll de Banyls, a la Serra de l’Albera (Alt Empordà). Es tracta de vinyes centenàries i per tant, molts viticultors empordanesos tenen experiència en el seu maneig. A més, segons l’estudi que s’ha fet, una desena de cellers ja compten amb aquesta varietat al seu vinyar.

Es trobarien principalment a Espolla, Garriguella, Agullana, Sant Climent Sescebes i Masarac, i en canvi, pràcticament inexistent a la resta de territori català o espanyol. En aquest sentit, l’Empordà té varietats històriques, ja que també compta amb la garnatxa (lledoner): en destaca la negra, la blanca i la roja, però també hi ha la peluda. Amb la carinyena, l’Empordà té molta riquesa varietal ja que en un territori hi ha molt concentrada la producció de les varietats de lledoners i carinyenes. Arran d’això, les noves generacions de viticultors i enòlegs han fet propostes que busquen reflexar la zona amb els nous vins, potenciant les varietats tradicionals, com el lledoner, la carinyena, el macabeu o el moscatell.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Les estafes per internet es dupliquen a les comarques gironines els últims cinc anys arribant a produir-se’n 23 al dia

Les estafes a través d’internet a la Regió Policial de Girona s’han duplicat els darrers cinc anys. En concret i segons el registre dels Mossos d’Esquadra, s’ha passat de 4.248 delictes d’aquest tipus el 2018 a un total de 8.479 l’any passat.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -