La nova convocatòria de la Llei de Barris aposta per la cooperació entre administracions, i per això els Comuns del Baix Empordà demanen que la Diputació de Girona tingui un paper clau per ajudar els municipis més petits, que sovint tenen pocs recursos i capacitat tècnica.
En el darrer Ple, la Diputació va aprovar una línia de subvencions per ajudar els ajuntaments a redactar els Programes Memòria d’Intervenció Integral (PMII), documents essencials per poder optar a aquesta llei. Les ajudes seran d’entre 3.000 i 15.000 euros, segons les bases, i estan especialment pensades per als municipis amb menys pressupost.
A proposta dels Comuns, el Ple també va aprovar una moció que demana a la Diputació que vagi més enllà de les ajudes econòmiques i impulsi un servei tècnic d’assessorament per ajudar els ajuntaments en la diagnosi i la redacció dels PMII. Jordi Lloveras, conseller dels Comuns, alertava durant el debat que “un ajuntament pot rebre 3.000 euros, però després en pot acabar gastant 6.000 en un servei extern perquè no té personal tècnic propi”, posant com a exemple les metodologies complexes que es requereixen per recollir dades o fer processos participatius.
A més, la moció també preveu una campanya informativa a nivell comarcal, impulsada des del Consell Comarcal del Baix Empordà, per donar a conèixer la Llei de Barris entre els ajuntaments.
La Llei de Barris, impulsada pel grup parlamentari d’En Comú Podem i inclosa en l’acord amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa, preveu un total de cinc convocatòries entre 2025 i 2029. Aquesta primera té oberta la presentació de sol·licituds fins al 30 de setembre. L’objectiu és arribar a un mínim de 20 municipis per convocatòria, amb un pressupost de 200 milions d’euros cadascuna.
El model de finançament serà per copagament, però adaptat a la mida del municipi. En el cas dels pobles amb menys de 5.000 habitants (28 al Baix Empordà), la Generalitat assumirà el 75% del cost del projecte aprovat. Als municipis d’entre 5.000 i 20.000 habitants (6 a la comarca), la Generalitat en cobrirà el 70%, i a Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols, que superen els 20.000 habitants, el finançament serà del 60%.