15.8 C
Pals
Dijous, 22 febrer 2024
- Publicitat -

Els intercanvis dels fills en pares separats durant la crisi del Coronavirus

Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Els intercanvis dels fills en pares separats durant la crisi del Coronavirus
Loading
/

Un punt afegit de neguit en aquesta crisi sanitària es troba en l’intercanvi dels fills que han de seguir els pares separats legalment per donar compliment als regim de guarda i custòdia.

El decret que establia l’estat d’alarma limita els desplaçaments i la circulació de persones per la via pública, establint una sèrie d’excepcions, una d’elles és la següent:

–   «e) Asistencia y cuidado a mayores, menores, dependientes, personas con discapacidad o personas especialmente vulnerables»

El col·legi d’Advocats de Barcelona des d’un inici va interpretar que els desplaçaments per l’assistència i cura de menors inclou els intercanvis dels fills en els sistemes de guarda i custòdia compartida, no així quan la guarda la té un progenitor.

Posteriorment, els jutges de família de Barcelona varen emetre un acord d’unificació de criteris en el qual mantenien una postura molt restrictiva, afirmant que els menors no podien realitzar cap desplaçament. Tot i que també s’acordava que les sentències s’havien de mantenir.

Més tard, els jutjats de la Bisbal i Sant Feliu de Guíxols, emetien també un acord d’unificació de criteris pels seus respectius partits judicial. Aquesta vegada els jutges que administren justícia al Baix Empordà adopten una postura contrària als jutges de família de Barcelona i més amplia que les recomanacions del col·legi d’Advocats de Barcelona. En concret, recorden la necessitat d’adaptar les mesures higièniques i l’estat d’alarma als intercanvis dels menors, però que aquests no han quedat suspesos i les sentències s’han de complir.

Finalment, Protecció civil de la Generalitat de Catalunya des d’un inici va mantenir un criteri favorable a permetre els desplaçaments pels intercanvis dels menors. Podeu consultar-ho en aquest enllaç (pregunta 7ena).

Feu clic per accedir a preguntes-frequents-restriccions.pdf

Malauradament podeu comprovar que tants caps tan barrets, però almenys en els partits judicials de la Bisbal i Sant Feliu de Guíxols es respecta el criteri i voluntat dels pares. Cal inexcusablement adaptar el regim de guarda i custòdia a les recomanacions i obligacions legals que tots hem de seguir derivades de l’estat d’alarma i la crisi sanitària que ens trobem. Cal inevitablement que entre els pares, malgrat puguin existir dificultats, assolir els acords necessaris per evitar desplaçaments innecessaris o que suposin algun risc per la salut. Però en tot cas, el criteri majoritari és que durant aquest període d’estat d’alarma les sentències que s’han dictat i els sistemes de guarda que s’han previst no s’han suspès.

Per últim, si cal realitzar algún desplaçament per l’intercanvi dels fills, és necessari portar la sentència que acredita que el desplaçament és degut al sistema de guarda i custòdia dels menors. Atès que els agents de l’autoritat ens la podrien demanar per justificar el desplaçament.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios