28.6 C
Pals
Dissabte, 12 juny 2021
- Publicitat -

Es consolida el projecte d’habitatge cooperatiu a Palafrugell

Els habitatges són adquirits pel procediment de tanteig i retracte a habitatges que provenen d’execució hipotecària i, per tant, s'ha evitat la seva venda a un fons d'inversions internacional.

El més llegit

Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Dels 6 habitatges socials cooperatius, en règim de cessió d’ús, situats al carrer Ponent de Palafrugell, més del 50% ja han trobat usuaris a través de 4 famílies, mentre a hores d’ara només en queden 2 esperant possibles beneficiaris. L’Ajuntament i l’entitat Sostre Cívic van unir forces en aquest projecte per contribuir a fer possible un accés a la vivenda durant aquests temps de crisi.

Després de la signatura d’acord, que va ser a finals de l’any passat, s’ha aconseguit impulsar un nou projecte d’habitatge social a Palafrugell, sota el model d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús, mitjançant la compra de vivendes. D’altra banda, aquesta acció ajuda a recuperar patrimoni en desús i a garantir l’habitatge digne i adequat, sota un model no especulatiu. Aquest és el primer projecte d’aquestes característiques que s’emprèn al municipi.

En aquest cas, els habitatges són adquirits pel procediment de tanteig i retracte a habitatges que provenen d’execució hipotecària i, per tant, s’ha evitat la seva venda a un fons d’inversions internacional. L’adquisició s’efectua gràcies a un préstec de l’Institut Català de Finances que compta amb una bonificació per part de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Habitatge cooperatiu en règim de cessió d’us

En el cas dels projectes de Sostre Cívic, la cooperativa sempre és la titular dels habitatges, que a la vegada permet i fomenta la participació de les persones sòcies de la cooperativa, que en són també propietàries, a diferència d’un model en que la propietat és pública. Els habitatges es consideren un bé d’ús i les persones sòcies de la cooperativa poden gaudir-ne indefinidament o per un període molt llarg. Formar-ne part, requereix una aportació inicial i el pagament de quotes mensuals que deriven dels costos d’adquisició, manteniment i funcionament del projecte d’habitatge cooperatiu, i no de la situació del mercat immobiliari.

Sostre Cívic és una entitat nascuda l’any 2004 amb l’objectiu de promoure un model alternatiu d’accés a l’habitatge, més just i accessible, sense ànim de lucre, no especulatiu i transformador. L’organització promou el cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús, com a model alternatiu d’accés a l’habitatge, a través de la divulgació, l’assessorament, la cerca de finançament, promoció i gestió d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús. Actualment, més de 900 persones sòcies arreu del territori componen l’entitat.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Últimes notícies

- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -