11.5 C
Pals
Dimecres, 8 maig 2024
- Publicitat -

Es detecten 9 espècies d’amfibis als hàbitats protegits del Consorci del Ter

Pel que fa la riquesa de tota l’àrea d’estudi, a la meitat de finques en custòdia s’han detectat un mínim de 6 espècies d’amfibis.

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Un estudi realitzat per l’empresa Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic, ha fet un seguiment durant un any a 10 finques custodiades pel Consorci del Ter, on s’han detectat fins a 9 espècies d’amfibis diferents. Entre tots els vertebrats predomina el gripau comú, seguit del tòtil, la granota pintada i la granota verda, que s’han localitzat en un 80% de les àrees. Aquest seguiment s’ha realitzat en el marc del projecte Actuacions de conservació de fauna fluvial amenaçada al Baix Ter 2022-2023.

Les zones mostrejades pertanyen a l’espai xarxa Natura 2000, Riberes del Baix Ter, entre Sant Julià del Llor i Bonmatí i Jafre. També s’ha fet un seguiment en les finques del Ter a Ripoll i Torelló, així com a La Farga, Bescanó, i la Safa (Sant Julià de Ramis). Gràcies a què també s’han tingut en compte tant els individus adults com les larves durant la investigació, s’han detectat 7 anurs i 2 urodels, de les 13 que es podrien arribar a trobar. També s’ha detectat la salamandra a 6 de les 10 localitats.

Gripau Comú detectat a Ribes del Ter (Jafre) | Consorci del Ter

L’espai en custòdia on s’han observat més espècies ha estat les riberes del Ter entre Sant Gregori i Bescanó, amb 7 espècies. Per contra, a la finca en custòdia de Matabosc de Torelló només s’ha fet una investigació acústica d’un tòtil. La desparició de les espècies a la zona pot ser degut a l’excés de depredadors, tant aus aquàtiques autòctones com peixos i crancs exòtics, així com l’aïllament de l’espai natural.

D’altra banda, les espècies més difícills de detectar han estat el gripau corredor, la reineta i el tritó palmat; aquest últim només observat a Bescanó. La granota roja, espècie típicament eurosiberiana, únicament s’ha detectat a la finca El Roig.

El seguiment s’ha dut a terme en tres campanyes diferents de mostreig, dues a la tardor i una a la primavera per cobrir tot l’espectre fenològic de les espècies. El seguiment s’ha realitzat amb una metodologia adaptada per a experts en herpetologia. Aquesta metodologia inclou tres tipus d’observacions: les acústiques (amb sensors de raucs d’anurs), les visuals (cerca per l’entorn i per dins de l’aigua), i la captura amb salabre.

Els amfibis són el grup de vertebrats més amenaçats a escala global per diverses causes. La destrucció i la fragmentació d’hàbitats és una de les principals causes del seu declivi, així com les espècies invasores, la contaminació i els atropellaments, entre d’altres problemàtiques. A Catalunya aquest grup animal utilitza punts d’aigua de diferents tipologies per reproduir-se. Entre aquests tipus es troben els hàbitats aquàtics associats a rius permanents com el Ter: basses i aiguamolls de diferents superfície i fondàries situats a les ribes.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

No sé contestar-ho

Benvolguts oients de Ràdio Capital, preguntin què preguntin, a totes les enquestes hi ha un percentatge de gent que...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -