22.7 C
Pals
Dimecres, 27 setembre 2023
- Publicitat -

Escriptors a les escoles

Com es ve fent des de l’any 89 del segle passat, La Bisbal tornarà a apropar escriptors i escriptores de tots els gèneres de la literatura catalana a les escoles del municipi al llarg dels propers dos mesos. Es tracta d’una iniciativa ben bona, que humanitza i posa rostres a les obres que la canalla ha treballat al llarg del curs, i suposa una bombolla d’oxigen per els autors de la literatura nostrada, anèmica de lectors. Si entre tota la mainada participant aconseguim un futur nou lector -molt probablement un nova lectora- la campanya ja es podrà considerar un gran èxit.

I és que, desenganyem-nos, som on som. La canalla s’educa de ben petita mirant pantalles i rebent estímuls tan efímers i atractius visualment que ens mantenen a tots, grans i petits, enganxats a qualsevol tonteria, una darrera l’altra. El nivell d’atenció d’infants i joves ha caigut en picat, un fet que es contrasta cada dia a les aules; per a les noves generacions, fins i tot la durada d’una pel·lícula, o inclús un partit sencer de futbol, és d’una lentitud soporífera. El món s’ha accelerat. Allò lent ja no és atractiu. No ven. I allò que no ven no té futur. I llegir, i molt menys escriure, requereix temps.

Seguim. Xat GPT, Intel·ligència Artificial. Parlem? Ara encara no hi som, però… Podem assegurar que d’aquí a 5 o 10 anys una màquina no podrà escriure una novel·la en qüestió de segons amb la qualitat dels grans mestres de la literatura de tots els temps? Clar que, encara que ho faci, potser ja no quedarà pràcticament ningú capaç de dedicar el temps necessari per llegir-la, si no és una altra Intel·ligència Artificial que ho faci també en qüestió de segons per millorar-ne el resultat.

Parlo del món global. Si baixem a la nostra estimada literatura, a aquestes amenaces globals si afegeix el fet de ser una llengua minoritzada i amb un Estat en contra. De moment, la sostenim a base de subvencions. Per tot això, iniciatives com els Escriptors a les Escoles són un tresor a custodiar. No sé que ens depararà el futur, però tal i com avança el món, potser el valor d’aquesta gran iniciativa serà l’haver ofert als estudiants d’avui un passi en directe a l’extinció dels dinosaures.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios