12.2 C
Pals
Dilluns, 4 desembre 2023
- Publicitat -

Ester Reig: “Darrere d’aquest edifici s’hi amaga la història d’un crim esgarrifós”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Ester Reig: "Darrere d'aquest edifici s'hi amaga la història d'un crim esgarrifós"
/

Sempre val la pena parar atenció a les llegendes que s’han anat transmetent per via oral,  i un bon exemple el trobem en la història que ens va explicar l’Ester Reig. Amb l’Ester vam comentar la llegenda de La roca de la bruixa i on suposadament s’hi va assaninar una dona per haver “quedat embarassada sense haver tacat les calces”.

Aprofitant el fet, ahir vam parlar amb l’Ester Reig al Supermatí perquè ens donés més detalls sobre aquesta llegenda relacionada amb el món de les bruixes.

La noia, doncs, va ser repudiada per part de la seva família i va haver de viure en unes circumstàncies peculiars, en una vivenda que Ester Reig ens detallava. També ens explicava que va tenir dos nadons, i que el primer molt probablement va néixer amb dificultats en el part

Tot plegat, en una època difícil, va fer que la població de Pals la veiés com una persona estranya, i més quan va ser de domini públic que havia maleït a un pastor desitjant-li que es morissin les seves ovelles. El fet és que les aigües fecals del poble produïdes per la presència de bestiar podien ser transmissores de malalties, i la noia va relacionar això amb els pous on la gent anava a proveïr-se d’aigua.

Aleshores aquell pastor va veure com, al cap de pocs dies, se li morien vuit de les seves ovelles, amb el conseqüent esparverament dels habitants de Pals. Segurament, l’explicació empírica dels fets responia a la presència en els prats d’una planta anomenada cicuta, la qual era letal per als animals

Però la noia va ser acusada de bruixa, i un grup de persones la va executar damunt de la pedra de la qual parlem. Aquest fet va crear una llegenda al voltant de la roca, la qual es va convertir en un símbol estigmatitzat per a la població. Sovint, els adults dissuadien els infants d’acostar-s’hi

Ester Reig ens relatava que una possibilitat plausible del per què aquesta dona va parir tan jove, seria que hagués estat violada. Però en comptes de contemplar aquesta opció, la gent la va acusar de bruixa com a tantes altres que potser per tenir la capacitat de sanar persones amb remeis casolans, eren vistes com un perill.

L’Ester ens explicava exactament on es localitza La Roca de la Bruixa de Pals

Aquest episodi que ens va explicar l’Ester Reig pot servir per adonar-se de com les dones, per diferents motius, han estat tractades al llarg de la història com una amenaça degut a la incomprensió popular dels seus actes.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios