17.5 C
Pals
Divendres, 29 març 2024
- Publicitat -

“Cartografia de Palamós, el port i la vila”, l’exposició temporal per viatjar per la història de Palamós a través dels mapes

La mostra del Museu de la Pesca de Palamós, que inclou un total de 20 peces, es pot veure fins a finals del mes de febrer

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El Museu de la Pesca de Palamós exposa temporalment la mostra “Cartografia de Palamós, el port i la vila”. L’exposició inclou un total de 20 peces encapçalades per una maqueta del municipi al segle XVII. A més, mentre es perllongui el confinament municipal, l’accés al museu serà gratuït durant tots els diumenges inclosos dins aquest període.

La mostra es pot veure fins a finals del mes de febrer gratuïtament a la sala d’exposicions temporals del Museu de la Pesca. L’exposició compta amb un total de 20 peces, principalment del fons del Museu, precedides per una maqueta central que reprodueix com era la vila a finals del segle XVII. Es mostren antics plànols, cartes nàutiques, portolans i mapes, que recullen les característiques geogràfiques i arquitectòniques del municipi, el port i el seu litoral, des del segle XVII al XX.

Un recorregut per la història de Palamós

Entre els documents que es poden veure destaca un dibuix de 1668 que mostra una vista panoràmica de la vila de Palamós, amb la muralla i amb galeres fondejades al port. El va realitzar Pier Maria Baldi amb motiu del viatge per Europa de Cosme de Mèdici, Príncep de la Toscana.

També es pot veure una carta nàutica de 1886 on es representen les profunditats i els tipus de fons, esculls, cales i platges; un portolà del 1824 que descriu l’entrada a la badia de Palamós. Així com un plànol de Palamós de 1694 amb la ubicació de les tropes franceses durant l’atac que va patir la vila el juny d’aquell any.

Precisament d’aquest període es destaca un plànol de la vila i la ciutadella de Palamós, realitzat amb posterioritat a l’atac francès de 1694. En aquest document s’indica la situació de la ciutadella amb el primer convent dels Agustins a l’interior. Gràcies a les anotacions que conté aquest plànol, dins la vila es pot identificar el portal de Mar, la bretxa, el portal de Terra, la parròquia, el mercat, l’hospital, el magatzem de la pólvora, el port i el molí de vent de la punta del Molí.

Els diumenges, accés gratuït al Museu

Pel que fa a l’exposició permanent que mostra aquest equipament cultural, s’ha establert que tots els diumenges inclosos dins la prolongació del confinament municipal, l’accés del públic al Museu de la Pesca sigui de manera totalment gratuïta.

Els horaris d’obertura del Museu de la Pesca són de dimarts a divendres de 10 a 13:30 h, i de 15 a 19 h; i els caps de setmana i festius de 10 a 14 h, i de 16 a 19 h.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

(Galeria) 8.000 persones omplen els carrers de Verges per veure el pas de la Dansa de la Mort

Verges ha celebrat l'inici de la Setmana Santa amb la seva emblemàtica Dansa de la Mort, atraient uns 8.000 visitants. Aquest esdeveniment històric, que remunta a l'Edat Mitjana, destaca per la processó de cinc esquelets que ballen, simbolitzant el cicle de la vida i la mort. La tradició busca ser reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Amb la participació activa dels residents, la nit s'ha omplert de representacions de la Passió de Crist, culminant amb una processó il·luminada per torxes i reafirmant el seu valor cultural.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -