19.4 C
Pals
Dimecres, 12 juny 2024
- Publicitat -

Fitor

Supermatí - opinió
Supermatí - opinió
Fitor
Loading
/

Diumenge vaig tornar a  pujar a Fitor. En aquesta ocasió per atendre un punt d’avituallament, per a les més de 150 persones, que varen participar a la segona marxa de la dona de Mont-ras, que convida a tothom a córrer, caminar o passejar, durant aproximadament 14 kilòmetres per anar de l’església de Sant Esteve de Mont-ras fins a l’ermita de Santa Coloma de Fitor i tornar a baixar pel camí de la cara nord.
Una marxa en el sentit de les agulles del rellotge, que surt de la plaça de l’església de Mont-ras en direcció migdia, passant pel Rec gran, la font del rei, la cruïlla de Can Bolorda, el pla dels eucaliptus i can Puig, fins arribar a l’ermita de Fitor, consagrada a Santa Coloma.
De tornada, cap  llevant, el camí passa per Can Plaja, el mas on viu la família Botey, propietària de una immensa propietat forestal amb diversos masos, alguns mig enrunats i altres esplèndids, com can Cals.
Tot seguit trobem can Plaja Petit, Cal Carrony, can Torroella convertit en un espectacular habitatge d’us turístic i un cop passat el coll de la Boqueta, tot baixada fins al barri vell de Mont-ras.
Fitor va patir després de la guerra civil un total abandonament. Els masos es van anar tancant un darrer l’altre, amb l’excepció de Can Plaja, per anar a viure als pobles que encerclen aquest massís muntanyós del terme de Forallac i que son molts: Mont-ras, Palafrugell, LLofriu, Torrent, La Bisbal, Calonge, Palamós i Vall-llobrega.
La família Botey però, va perseverar no només en mantenir la masia oberta i habitada, sinó en la neteja de boscos, la pela de suros, la recuperació i posta en valor dels monuments megalítics catalogats i fins i sobretot en la recuperació de l’ermita i la rectoria.
Diumenge, cada dissabte i cada diumenge i també molts dies entre setmana, fa goig veure centenars de persones que, a peu, en bicicleta, moto o cotxe s’atansen fins el pla de l’ermita, per esmorzar o dinar al bar restaurant de la rectoria, que va reobrir després de molt temps tancat, el passat mes d’agost.
Aquesta primavera, no us perdeu la visita a la preciosa ermita romànica del segle X i tampoc el cap i pota d’en Santi.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios