2.9 C
Pals
Diumenge, 29 gener 2023
- Publicitat -

Giropoma Costa Brava reconeix Josep Maria Pareta, clau en la implantació de la fructicultura a les comarques gironines

La companyia ha batejat la nova sala d’actes polivalent de la seva seu amb el nom qui també va ser un dels seus fundadors el 1962 i en reconeixement a la seva tasca.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’empresa productora de pomes Giropoma Costa Brava, d’Ullà, ha reconegut la figura de Josep Maria Mareta, qui fa més de mig segle va ser clau en la implantació de la fructicultura a les comarques gironines. La companyia ha batejat la nova sala d’actes polivalent de la seva seu amb el nom qui també va ser un dels seus fundadors el 1962 i en reconeixement a la seva tasca. Pareta, nascut a Tor (la Tallada d’Empordà), fa 83 anys, també va ser president, director-gerent i secreari de Giropoma. Així mateix, va cofundar Poma de Girona, formada, entre altres, per Giropoma; es va involucrar en la creació del Comitè Econòmic de Productors de Fruita Dolça de Catalunya i en l’elaboradora de concentrats i de sucs Cofrugi Fruits. Pareta, que també va coimpulsar el Centre Experimental Mas Badia (IRTA actualment), es manté com l’única persona en vida dels fundadors de Giropoma, empresa a qui segueix donant un cop de mà.

La inauguració de la nova sala va anar acompanyada de la descoberta d’una placa commemorativa, en un acte sorpresa organitzat per la Junta Rectora de Giropoma cap a Josep Maria Pareta: “No m’ho esperava, només m’havien dit que inauguràvem una sala. Estic molt content d’haver pogut aglutinar a molts fructicultors que no eren socis inicialment i que van fer que aquesta empresa avui sigui gran. Estic satisfet dels viatges que vam poder fer amb els socis arreu del món per tal de conèixer la fructicultura, en llocs com Nova Zelanda, Sud-àfrica, Itàlia, Argentina o Brasil”. Per a Pareta, “és un orgull per mi poder parlar de la cooperativa i felicito als que avui porten l’empresa, perquè funciona molt bé”.

Venanci Grau, president de Giropoma, va agrair la tasca i el temps dedicat per Josep Maria Pareta a l’empresa. “En Josep Maria ha estat un bon empresari, creatiu, proactiu, innovador, optimista i generós”. “Sempre ha estat un gran defensor del model cooperatiu i un inquiet per la poma. Abans d’iniciar Giropoma, va marxar a França per aprendre el món de la fructicultura i després ho va implantar a aquí, reunint a diferents productors de la zona per crear la cooperativa”, afegeix Grau. La cooperativa Costa Brava Fructicultors -avui, Giropoma- va ser la primera cooperativa fructícola de Girona. L’alhora secretari de Poma de Girona destaca que el bateig d’aquesta nova sala “és un reconeixement molt merescut per a una persona clau pel creixement de Giropoma i pels inicis de la implantació de la fructicultura a la província”.

El 1962, Josep Maria Pareta, amb 24 anys i amb la carrera de Pèrit Agrícola acabada, va fundar la Cooperativa Costa Brava juntament amb el seu cunyat, Jordi Rubau, Juli Parella (de Torroella de Montgrí), Josep Maria Camps (de Bellcaire), Josep Romaguera (de Gualta) i altres pagesos. “Van ser els pioners de Girona en crear una cooperativa d’aquest tipus”, recorda Joan Maria Pareta, el seu fill i secretari de Giropoma. La cooperativa es va començar a construir el 1964 i va entrar en funcionament el 1965, essent la major part del socis de pobles del Baix Ter. “El meu pare va plantar pomeres, pereres i presseguers a la plana que hi ha entre Tor i Bellcaire d’Empordà i també va tenir granges de porcs i un ramat durant molts anys”, afegeix el seu fill.

Del 1967 al 1971 va ser el secretari de la cooperativa i, just després, va ser nomenat gerent. Va compaginar la feina al camp i la gerència durant 12 anys (1971-1983) i “durant aquells anys les vendes van créixer arreu de la península i a les illes Canàries i Balears”, subratlla Joan Maria. “Sempre va treballar per la unitat d’acció i comercialització de la fruita de Girona i el primer intent va ser la formació de Copomex, que durant un temps va donar sortida a la fruita gironina per a l’exportació”.

El 1980, juntament amb els altres gerents de les cooperatives, va crear  Cofrugi, l’empresa que aconseguiria aprofitar les pomes no comercials per fer-ne suc de poma. El 1982, al costat d’altres empreses del sector, coliderar el naixement del Centre Experimental Mas Badia (IRTA actualment) per posar en comú les noves tècniques i buscar solucions als problemes de la fructicultura gironina.

El 1983 el van nomenar president de la cooperativa, càrrec que va ocupar durant 16 anys (1983-1999). “Durant aquell temps no va parar de viatjar a Lleida i a Barcelona”, diu Joan Maria Pareta. Va representar als cooperativistes de Girona a la federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i, prenent com a model l’associacionisme que ja hi havia a França, va aconseguir que es formés el Comitè Econòmic de Productors de Fruita Dolça de Catalunya (més endavant Catalònia Qualitat i AFRUCAT), del que en va ser vicepresident durant molts anys.

“El meu pare va fer tot el  possible per què s’aconseguís tenir un reglament per a una Producció Integrada de la fruita, que és encara avui la referència de la major part de la fructicultura catalana i que posa les bases per a una producció raonada i de respecte al medi ambient”, apunta el seu fill. La darrera fita aconseguida per Josep Maria Pareta, abans de deixar la presidència de la cooperativa, va ser ajudar als socis a una transformació de Giropoma Costa Brava -de cooperativa a societat limitada– “per estar preparats per als nous temps i per les noves oportunitats que oferia la venda de la fruita als supermercats que naixien aleshores”. Actualment, Josep Maria Pareta, amb 83 anys, segueix donant un cop de mà a l’empresa: “El seguim veient al peu del canó amb el seu 4×4, anant al camp cada dia per ajudar-nos a mi, al seu net Jordi i a en Robert, l’actual cap tècnic de les 60 hectàrees de pomeres”.

Sobre Giropoma

Giropoma Costa Brava es va crear el 1962 sota el nom de Costa Brava Fructicultors. Està situat a Ullà i és una de les tres empreses que produeix i comercialitza la poma per la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona -les altres dues, són  Girona Fruits (Bordils) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador).

Actualment és una de les primeres empreses espanyoles que lidera la implementació de tècniques de producció més naturals i respectuoses amb el medi ambient. Tota la seva producció està sotmesa a aquestes directrius. Disposa de les certificacions de camp més exigents per acreditar-ho, com GlobalGAP, Producció Integrada i Naturchoice. El seu president és Venanci Grau, qui també va ser màxim responsable de Poma de Girona anys enrere -actualment, n’és el secretari. Giropoma Costa Brava és una organització dinàmica que ha adoptat en el seu sistema de treball les tècniques més modernes de cultiu, producció, conservació, selecció i envasat. En els seus darrers anys ha participat en diferents projectes, com el Pom-zero, una producció de poma que minimitza l’ús de fitosanitaris químics, o al Fruit3CAT, sobre noves varietats de fruites resistents a les malalties i amb una alta qualitat organolèptica.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -