26.8 C
Pals
Dimecres, 28 juliol 2021
- Publicitat -

Govern i oposició parlen del deute de la Bisbal

Primeres reaccions dels líders dels grups polítics bisbalencs a la notícia publicada ahir per Ràdio Capital sobre l'endeutament dels 36 municipis del Baix Empordà

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Són les primeres reaccions dels líders dels grups polítics bisbalencs a la notícia publicada ahir per Ràdio Capital sobre l’endeutament dels 36 municipis del Baix Empordà,  que tenen un deute acumulat de 2,1 milions d’euros de mitjana i en concret en el cas de la Bisbal, on aquesta xifra havia passat dels 4,6 als 6,45 milions d’euros respecte al 2016. La capital del Baix Empordà esdevé el quart municipi més endeutat només per darrera de Castell – Platja d’Aro, Palafrugell i Torroella de Montgrí.

Li hem demanat a l’alcalde i a representants dels tres grups de l’oposició que ens valoressin els que suposen aquests nivells d’endeutament per la ciutat, i ens han dit el següent:

Lluís Sais, alcalde de la Bisbal i militant d’ERC que governa en coalició amb les CUP i Iniciativa

“La veritat és que la notícia tal qual a mi no em diu ni aporta res. Les xifres absolutes de deute per si, no són valorables. En el cas de l’Estat es valora el deute en relació amb el PIB i en el cas dels Ajuntaments es valora el nivell d’endeutament en funció dels recursos ordinaris. És per això que el Ministerio de Hacienda fixa uns límits: el 110% és el màxim i a partir del 75% s’ha de demanar autorització a Política Financera de la Generalitat per concertar nous préstecs.

En el cas de la Bisbal, a 31 de desembre del 2018 es preveu un nivell d’endeutament del 40%, molt lluny d’aquests límits legalment establerts, i si els romanents de tresoreria dels exercicis 2015 i 2016 no els haguéssim hagut de destinar a aprovisionar i/o pagar factures no reconegudes, prop de 3 milions d’euros (la majoria pel conflicte amb Sorea) enlloc d’amortitzar deute, el nivell d’endeutament seria molt més baix”

Òscar Aparicio cap de llista de PSC – Independents per la Bisbal

“El nostre grup sempre s’ha mostrat contrari a la política econòmica que està fent aquest equip de govern. Primer el que ha fet és augmentar moltíssim la despesa. Això el que ha provocat és que qualsevol inversió per petita que sigui no tingui recursos propis per portar-la endavant i s’hagi de recórrer a l’endeutament. Hi ha però una altra derivada i és que aquest endeutament en aquests moments ja no es pot retornar i l’equip de govern està demanant fer-ho en període de carència fins d’aquí a dos anys. En aquests moments estem pagant un milió d’euros i amb els prop de dos milions d’euros nous d’endeutament passarem a pagar-ne quatre-cents mil més, una quantitat que en aquests moments no tenim.”

Cati Vilà, Regidora de Compromís per la Bisbal

“L’endeutament de la Bisbal és important i preocupant. L’equip de govern ho finança pràcticament tot, en comptes d’utilitzar recursos propis. A finals del 2016 es devien 4.638.000,68€ en préstecs. El 2017 es fa un altre préstec de 2.738.543,00€, incrementant el deute en un 59%, i devent a finals del 2017, 6.447.948,95€; tot i el superàvit de dos milions. El 2018 tenim un nou préstec, amb un increment del 24% en relació al deute del 2017, preveient que a finals del 2018 es deguin quasi set milions. En dos anys, un increment de quasi un 50%, de deure 4.638.000,68€ a deure’n quasi set, tot i les amortitzacions fetes. L’equip de govern hipoteca el futur de la Bisbal perquè haurem de destinar la majoria dels futurs ingressos a pagar aquests deutes i no a atendre les necessitats dels bisbalencs”

Xavier Dilmé, l’únic regidor de CiU

“És significatiu que l´únic municipi dels 36 de la comarca on ha crescut l’endeutament sigui la Bisbal. Nosaltres ja ens vam oposar al crèdit de 2 milions que van demanar ERC-CUP-ICV perquè era un autèntic disbarat. No hi ha excusa possible. Una cosa és demanar un crèdit ajustat per invertir, que fa falta, i l’altra hipotecar el futur de la ciutat com s’ha fet. Per exemple, ja hem vist com durant aquest mandat no s’ha retirat la puja del 10% d’IBI imposat per Montoro en el seu moment. El resum és fàcil: a més despesa més ingrés, i aquest ingrés només pot sortir de les butxaques dels bisbalencs. Pinten bastos.”

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

23 dels 30 joves participants en el projecte “Som Singulars” s’han incorporat al món laboral

Aquest projecte del Consell Comarcal va dirigit als joves entre 16 i 29 anys en atur per millorar la seva situació.
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -